Ključni nutrijent
36

Nemojte ih ignorisati: Simptomi koji vam ukazuju na nedostatak vitamina B12

Piše: L. R.
Umor je jedan od najčešćih simptoma
Umor je jedan od najčešćih simptoma
Naša tijela zahtijevaju vitamin B12, koji je ključni nutrijent. Međutim, njegov nedostatak vrlo je raširen i smatra se da pogađa veliki broj populacije, prvenstveno one ljude koji su imali dijagnoze poput fibromialgije i sindroma hroničnog umora.
Veliki broj ljudi osjeća simptome koje uzrokuje nedostatak vitamina B12, a da toga nisu ni svjesni.

Znakovi nedostatka ovog vitamina u organizmu koje nikako ne smijete zanemariti su: anemija, depresija. umor, moždana magla, slabost, neuropatija, poteškoće pri hodanju, požutjela koža, halucinacije, osjećaj utrnulosti u rukama i nogama te natečen jezik.

Kako biste bili sigurni da imate nedostatak vitamina B12, vaš ljekar može napraviti neke jednostavne testove. Najbolje bi bilo zatražiti intracelularni B12 test, jer se djelovanje ovog vitamina odvija u stanicama. Druge neizravne mjere su metilmalonska kiselina i homocistein, ali nisu toliko tačne metode.

Vitamin B12 najviše je bioraspoloživ iz prehrambenih izvora mesa, a njegovi izvori u vegetarijanskoj ishrani su rijetki. Najčešći uzroci nedostatka vitamina B12 su: perniciozna anemija, loš mikrobiom crijeva, sindrom propusnih crijeva, liječenje hemoterapijom i lijekovi protiv žgaravice.

Ako želite povećati unos vitamina B12, namirnice poput mesa su ključne.Trebali biste povećati unos janjetine, ribe ulovljene u divljini, piletine iz slobodnog uzgoja, kao i goveđe jetre, pileće jetre, govedine hranjene travom i sirovih mliječnih proizvoda poput kefira.

Visokokvalitetni probiotici će poboljšati apsorpciju B12 u tijelu poticanjem dobrih mikrobioma. Stoga biste trebali jesti više hrane bogate probioticima poput kefira, uzgojenog povrća poput kiselog kupusa i kimchija, kiselih krastavaca, kombuche i tamne čokolade.

Trebali biste smanjiti unos hrane koja podržava crijevnu i staničnu upalu, uključujući prerađenu, prženu hranu, margarin, šećere, mliječne proizvode, meso niske kvalitete, pšenicu i druge žitarice, prehrambene aditive, sintetičke zaslađivače i jodiranu sol.