Novo istraživanje otkrilo vezu između nezdrave prehrane i gubitka vida u starijoj dobi
Istraživanje je pokazalo da je dijeta bogata crvenim mesom, prženom hranom, mliječnim masti, prerađenim mesom i rafiniranim žitaricama loša za srce i povezana s razvojem raka.
Međutim, mnogi ljudi smatraju da prehrana nema utjecaj na njihov vid.
Istraživanje, koje se pojavljuje u Britanskom časopisu za oftalmologiju, otkrilo je vezu između prehrane bogate nezdravom hranom i degeneracije makule povezane s godinama (AMD).
AMD je stanje koje s godinama utječe na mrežnicu, zamagljujući središnji vid. Centralni vid pomaže ljudima da jasno vide predmete i obavljaju svakodnevne aktivnosti kao što su čitanje i vožnja.
Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Sjedinjenim Državama oko 1,8 miliona ljudi starijih od 40 godina živi s AMD-om.
Viši autor studije doktorica Amy Millen, sa Univerziteta u Buffalou u New Yorku, rekla je za Medical News Today da prehrana utječe na rizik od kardiovaskularnih bolesti i rizik od pretilosti. Iako su istraživanja pokazala povezanost između određene hrane i hranljivih sastojaka i AMD, neka istraživanja sugeriraju da antioksidanti s visokim dozama mogu usporiti progresiju.
Iako istraživači nisu otkrili povezanost između ranog AMD-a i prehrambenih obrazaca, otkrili su da je učestalost kasnog AMD-a tri puta veća kod osoba sa zapadnjačkim načinom prehrane.