Na prvom mjestu je zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i kupusa. Slijede brokula i mrkva. Kada je riječ o voću, češće konzumirajte jabuke, banane, pomorandže, kruške, grožđe i suhe šljive.
Za jačanje srca konzumirajte i ovsene pahuljice, smeđu rižu i hljeb od cijelog zrna te nemasne mliječne proizvode kao što su mlijeko, sir ili jogurt.
U hranu bogatu proteinima koji će zaštititi vaše srce spadaju: ribe bogate omega-3 masnim kiselinama (losos, tunjevina i pastrmka), nemasno meso poput piletine i ćuretine, jaja, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke.
Odrasli i djeca starija od 14 godina trebaju jesti manje od 2.300 miligrama natrijuma dnevno. Ako imate visok krvni pritisak, možda ćete morati još više ograničiti unos natrija te je najbolje da se konsultujete s ljekarom.