Dijetetičarka Krutika Nanavati upozorila je na jednu takvu potencijalno opasnu kombinaciju dodataka: kalcij i željezo.
Kombiniranje ovih naizgled bezopasnih dodataka prehrani moglo rezultirati anemijom.
"Kombiniranje kalcija i željeza u obliku dodataka može imati štetne učinke. Kalcij može ometati apsorpciju željeza, posebno ne-hem željeza koje se nalazi u hrani i dodacima biljnog porijekla", rekla je.
Ako naše tijelo ne može pravilno apsorbirati željezo, to može rezultirati nedostatkom, čineći suplementaciju beskorisnom. Također, može dovesti do niza zdravstvenih komplikacija, a vremenom do anemije.
"Anemija može dovesti do niza štetnih učinaka, uključujući umor, glavobolje, pa čak i probleme sa srcem. Osim toga, opterećuje kardiovaskularni sistem, utječe na dovod kisika u tkiva i povećava opterećenje srca", objašnjava dijetetičarka.
Kao i sa svim drugim nutrijentima, uvijek je idealno unositi željezo i kalcij ravno iz prehrane. Neke od opcija su tamno zeleno lisnato povrće (kelj, špinat i brokula), mahunarke, orašasti plodovi (bademi, lješnjaci) i riba.