Pojedine grickalice mogu značajno utjecati na naš metabolizam, ali i na cjelokupno zdravlje, dovodeći do problema poput inzulinske rezistencije.
Dvije vrste grickalica često su prepune rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu razinu šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tijela da regulira inzulin.
Krekeri
Prerađeni krekeri, pod što mogu spadati i pereci, čips od krumpira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinirane žitarice, visok udio natrija i nezdrave masti. Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafiniranih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi.
Prekomjerna količina natrija može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska te opterećuje metabolizam. Nezdrave masti, kao što su djelomično hidrogenirana ulja koja se nalaze u krekerima, potiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te utjecati na metabolizam.
Slatke energetske pločice
Granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrijednost kao što mislimo. Također, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati inzulinsku rezistenciju.
Previše šećera može uzrokovati brze promjene razine šećera u krvi. To može dovesti do problema s inzulinom i inzulinske rezistencije. Rafinirane žitarice i umjetni zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme.