Novo istraživanje je pokazalo da intermitentni post ili raniji obroci utječu na niži krvni pritisak i inzulinsku rezistenciju. Ljudi koji doručkuju prije 8:30 sati imaju niži krvni pritisak i manju inzulinsku rezistenciju, a to može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
"Ustanovili smo da ljudi koji jedu rano imaju manji nivo šećera u krvi i manju inzulinsku rezistenciju, bez obzira da li su ograničili unos hrane na manje od 10 sati dnevno ili je unos hrane raspoređen na više od 13 sati dnevno", rekla je Marriam Ali s Univerziteta Northwestern u Chicagu.
Inzulinska rezistencija se javlja kada tijelo ne odgovara dobro na inzulin koji luči gušterača, a glukoza slabije ulazi u ćelije. Osobe koje imaju inzulinsku rezistenciju su u većoj opasnosti od dijabetesa tipa 2.
Inzulinska rezistencija i visoki krvni pritisak utječu na metabolizam, razlaganje hrane na jednostavnije spojeve, proteine, ugljikohidrate, šećere i masti. Poremećaji metabolizma poput dijabetesa se događaju kada normalni se poremete normalni procesi.
"Zbog porasta metaboličkih poremećaja poput dijabetesa željeli smo proširiti naše znanje o strategijama ishrane kako bismo pomogi u rješavanju ovog rastućeg problema", kazala je Ali.
Prethodna istraživanja su pokazala da vremenski ograničeno uzimanje hrane, koje se odnosi na skraćeno vrijeme u kojem se može jesti, konstantno unapređuje metaboličko zdravlje.
Ali i njene kolege su analizirali podatke 10.575 odraslih osoba koje su učestvovale u istraživanju. Podijelili su učesnike u tri grupe ovisno o dužini perioda tokom kojih se unosi hrana, odnosno manje od 10 sati, između 10 i 13 sati te više od 13 sati dnevno. Nakon toga su napravili podgrupe bazirane na početku perioda u kojem se uzima hrana, odnosno prije i poslije 8:30 sati.
Oni su analizirali podatke kako bi ustanovili da li period uzimanja hrane i vrijeme imaju veze s nivoom šećera u krvi tokom posta te procijenjenom inzulinskom rezistencijom. Nivo šećera u krvi se nije značajno razlikovao u intervalnim grupama, inzulinska rezistencija je bila veća kod ljudi s kraćim intervalima jedenja, ali niža kod onih koji jedu prije 8:30 sati.
"Vrijeme obroka je više povezano s metaboizmom od trajanja perioda tokom koje se jede, a to podržava strategiju da je potrebno ranije jesti", zaključila je Ali.