Namirnica koja smanjuje rizik od dijabetesa: Uvrstite je u ishranu u umjerenim količinama
Novo istraživanje je pokazalo da konzumacija tamne čokolade može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Novo istraživanje je pokazalo da konzumacija tamne čokolade može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Izuzetno velik broj osoba u svijetu ima dijabetes tipa 2 ili preddijabetes što smanjuje očekivani životni vijek zbog povećanog rizika od bolesti srca i moždanog udara.
Prema jednom američkom istraživanju, konzumacija pet porcija tamne čokolade sedmično povezana je sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Kao što mnogi znaju, dijabetes je ozbiljno i obično cjeloživotno stanje koje uzrokuje previsok nivo šećera u krvi, a jedan od simptoma može se primijetiti u očima.
Simptomi dijabetesa mogu utjecati na djecu i odrasle na različite načine. No, budući da će se dijabetes vjerovatno pogoršati ako se ne liječi i uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme, vrlo ga je važno otkriti što je prije moguće.
Predijabetes je stanje u kojem je povišen nivo šećera u krvi, ali on nije dovoljno visok da bi se mogao dijagnostikovati dijabetes. Ovo stanje obično se otkriva kroz krvne pretrage.
Novo istraživanje je pokazalo da smanjenje količine šećera koji djeca unose u ogranizam u prvih 1.000 dana života ih mogu zaštititi od dijabetesa i visokog krvnog pritiska u odrasloj dobi.
Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je inicijativu da se u svim obrazovnim ustanovama u KS nabavi set prve pomoći koji će sadržavati i nazalni glukagon sprej, jer prema raspoloživim podacima veliki broj školske djece ima dijabetes.
Kineski istraživači su uspješno preokrenuli dijabetes tipa 1 kod pacijentice koristeći novu terapiju matičnim ćelijama, prema studiji objavljenoj u časopisu Cell ove sedmice.
Naučnici su razvili inzulin koji reaguje na promjene nivoa šećera u krvi u realnom vremenu i mogao bi revolucionirati liječenje miliona ljudi sa dijabetesom tipa 1 širom svijeta.