Bogate su vlaknima
45

Ove namirnice pomoći će vam u snižavanju šećera u krvi

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uravnotežena ishrana je ključna za kontrolu šećera u krvi, posebno za osobe s dijabetesom ili one koje žele spriječiti njegov rast.

Pojedine namirnice su bogate vlaknima, zdravim mastima i mogu pomoći u snižavanju nivoa šećera i poboljšavanju općeg zdravlja. Uključivanje ovih namirnica u ishranu može donijeti mnoge koristi za stabilizaciju šećera i prevenciju komplikacija.

Naime, špinat, blitva, kelj i zelena salata su najpogodniji regulatori šećera u krvi. Zeleno povrće je bogato hranjivim tvarima i lako probavljivim ugljikohidratima koji su važni za usporenu probavu. Zelena salata i špinat su dobar izvor hroma, dok je kelj bogat vitaminom C i pomaže kod dijabetesa tipa 2.

Od mahunarki su grašak, soja i leća odličan izbor ukoliko želite smanjiti šećer u krvi. Bogate su vlaknima i proteinima, te ujedno odlične i za regulaciju krvnog pritiska.

Kikiriki, badem, makadamija, pistacije i orah su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, proteina i minerala poput magnezija i kalija, te su odličan međuobrok za dijabetičare.

Žitarice od cijelog zrna pomažu u regulaciji glukoze, a osim toga ukoliko volite rižu, bulgur žitarica je dobra zamjena jer povoljno djeluje na krvni pritisak.

Umjesto mesa, korisno je da birate ribu kako biste smanjili rizik od dijabetesa. Riba je bogata omegom-3 i važna za krvne žile, što je povezano sa srčanim bolestima koje znaju biti posljedica kod pacijenata s dijabetesom.

Od svih mliječnih proizvoda smatra se da jogurt najbolje djeluje na smanjenje šećera u krvi, posebno kada je riječ o dijabetesu tipa 2. Također, jaja su bogat izvor proteina i korisna namirnica za dijabetes, ali ih je potrebno jesti umjereno.

Voće je prirodan izvor fruktoze pa u tom slučaju potrebno je paziti na unos, ali bobičasto voće i agrumi mogu pomoći kod nivoa šećera u krvi. Borovnice i kupine su bogate vlaknima i u sebi imaju antocijan, biljni pigment koji pomaže u usporavanju probave. Narandže, mandarine i limun su bogate vitaminom C i vlaknima te pomažu kod holesterola.

Bijeli luk je važan za zdravlje srca i krvnih žila, a ujedno može i smanjiti holesterol. Također, avokado zbog niskog nivoa ugljikohidrata i velike doze vlakana može biti koristan za stabilizaciju šećera u krvi, a može se jesti u salati, kao namaz ili kao prilog.