Ishrana u trudnoći
25

Koje namirnice biste trebale izbjegavati dok ste u drugom stanju

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tokom trudnoće, žene moraju biti posebno pažljive u vezi s hranom koju unose u svoj organizam. Iako je većina ljudi upoznata s činjenicom da je alkohol štetan za trudnice, postoje i neke druge namirnice koje mogu iznenaditi, a koje je najbolje izbjegavati.
Sirovo i nedovoljno kuhano meso i riba trebaju biti potpuno izbjegnuti. Ove namirnice, poput sushija, ali i drugih sirovih ili dimljenih vrsta mesa i ribe, mogu nositi opasne bakterije i parazite koji uzrokuju trovanje hranom. To uključuje bolesti poput salmoneloze, listerije i toksoplazmoze, koje mogu negativno utjecati na zdravlje trudnice i fetusa.

Također, plodovi mora s visokim sadržajem žive, poput morskog psa, sabljarke i tune, trebaju biti izbjegavani. Živa se nakuplja u organizmima riba koje žive duže, a prekomjerna količina žive može ometati normalan razvoj mozga i drugih važnih funkcija fetusa.

Neoprano povrće i voće također predstavljaju rizik. Na njima mogu ostati bakterije koje uzrokuju trovanje hranom, stoga je važno uvijek dobro oprati povrće i voće prije konzumacije. Ako niste sigurni u kvalitetu, povrće je najbolje skuhati kako bi se smanjio rizik od bolesti.

Sirovo tijesto, koje je popularno za pripremu kolača ili keksa, također treba izbjegavati. Sirova jaja koja se često nalaze u tijestu mogu nositi bakterije poput salmonele, pa je bolje pričekati da se tijesto skuva prije nego što ga pojedete.

Suhomesnati proizvodi, poput hrenovki i hladnih nareza, također predstavljaju rizik za trudnice. Ove namirnice mogu biti zaražene listerijom, bakterijom koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, posebno u trudnoći.

Nakon toga, trudnice bi trebale izbjegavati nepasterizirane sireve i sokove. Nepasterizirani proizvodi nisu podvrgnuti procesu koji uništava bakterije, zbog čega mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju.

Važno je obratiti pažnju na svježe cijeđene sokove. Iako oni sami po sebi nisu opasni, važno je da se konzumiraju odmah nakon cijeđenja, jer sokovi koji nisu prošli proces pasterizacije mogu biti izvor bakterija.

Trudnice moraju biti svjesne opasnosti koje pojedine namirnice mogu nositi i uvijek se truditi donijeti informirane odluke kada je riječ o njihovoj prehrani.