Preporučuju nutricionisti
37

Ove vrste zamrznutog povrća mogu pomoći vašem organizmu da se bori protiv upale

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kupovina zamrznutog povrća može vam pomoći da unesete više povrća i smanjite upale u organizmu u isto vrijeme, a među zamrznutim namirnicama koje vrijedi jesti su grašak, batat, kao i zeleno lisnato povrće.

Uključivanje antiinflamatornih namirnica, poput različitih vrsta povrća, u vašu ishranu može pomoći u održavanju hronične upale pod kontrolom. Većina nas pretpostavlja da je svježe povrće najbolji izbor.

Međutim, to je uobičajeni mit. Zamrznuto povrće je jednako hranjivo. Također, često je praktičnije jer dolazi unaprijed oprano i isječeno.

Šest najboljih vrsta zamrznutog povrća koje mogu pomoći protiv upala u vašem organizmu:

Grašak

Grašak ne dobija toliku pažnju kao drugo zeleno povrće poput kelja ili špinata, ali ne zaboravite ga. Jedna šolja kuhanog graška pruža više od 10 posto dnevne vrijednosti vitamina C, antioksidanta koji može smanjiti upalu. Također, grašak sadrži različite fitonutrijente poput flavonoida, karotenoida i polifenola, koji svi pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa koji može oštetiti vaše ćelije.

Batat

Dok se bijeli krompir često označava kao "loš" ugljikohidrat, batat je uglavnom je zdravija opcija. Batat je bogat sa dva vitamina poznata po svojim svojstvima protiv upala, a to su vitamini A i C. Naime, jedan srednji slatki krompir pruža više od 100 posto dnevne vrijednosti vitamina A.

Brokule i karfiol

Brokule i karfiol uglavnom imaju iste antiinflamatorne osobine. Naprimjer, obje namirnice su dobar izvor vitamina C i prepuni su antiinflamatornih jedinjenja poput sulforafana za koji se pokazalo da smanjuje upalu i oksidativni stres.

Mješavina paprike i crvenog luka

Čuvanje kesice mješavine paprike i crvenog luka u zamrzivaču odličan je način da skratite vrijeme sjeckanja. Ova mješavina je također lak način da napunite svoj tanjir raznim antiinflamatornim jedinjenjima. Paprike su bogate vitaminom C koji se bori protiv upala. Također sadrže flavonoid quercetin, koji pomaže u zaštiti od hroničnih bolesti poput dijabetesa i raka. Usput, crveni luk također obiluje quercetinom, pa kombinovanjem ova dva u jelu udvostručujete koristi.

Zeleno lisnato povrće

Zamrznuti špinat nije jedino lisnato povrće koje dobro podnosi zamrzavanje. Kelj i zelje su također odlične opcije, posebno kada želite dodati više antiinflamatornih namirnica u vašu ishranu. Dok neka zamrznuta povrća mogu postati vodena i kašasta kada se zagriju, lisnato povrće obično zadržava svoju strukturu.