Obratite pažnju
0

Ovo je sedam skrivenih znakova raka dojke

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kvržice su najčešći znak raka dojke, ali postoje i drugi simptomi koji su manje poznati općoj populaciji.

Druge promjene koje mogu biti znakovi raka dojke osim kvržica, uključujući promjene na koži i bradavicama ili neobičan iscjedak. Dakle, uočavanje simptoma na vrijeme može značiti postavljanje rane dijagnoze i hitan početak liječenja.

Evo sedam znakova na koje treba obratiti pažnju da bi mogli biti znak raka.

Promjena veličine ili oblika grudi

Grudi dolaze u svim oblicima i veličinama i mogu izgledati i osjećati se drugačije tokom života žene.

Carolyn Rogers, viša klinička medicinska sestra u odjelu za liječenje raka dojke, rekla je: "Mogu se promijeniti u vrijeme menstruacije, kada prolazite kroz trudnoću kako vaše tijelo stari".

Redovnim provjeravanjem grudi saznat ćete da li je promjena veličine ili oblika dio onoga što je za vas normalno ili je nešto neobično što vrijedi da vas liječnik pregleda.

Crvenilo ili osip

Važno je paziti na znakove crvenila ili osipa na koži i oko bradavice. Osip na ovom području mogao bi biti izazvan novim praškom za pranje rublja ili čipkastim grudnjakom koji iritira kožu.

"Ali, ako je problem u toku, to bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg", upozorila je Carolyn.

Korica oko bradavice je takođe nešto na šta treba paziti.

Iscjedak iz bradavice

Ako tečnost izlazi iz bradavice bez stiskanja, važno je da je pregleda stručna osoba.

"Iz razgovora s ljudima na liniji za pomoć za liječenje raka dojke znamo da ovo može biti zbunjujuće. Međutim, ako vam to nije normalno, spomenite to svom ljekaru opšte prakse", navodi.

Otok pazuha ili oko ključne kosti

Kvržice su najčešći znak raka dojke, ali se ne pojavljuju uvijek u dojci.

"Tkivo dojke može se naći ispod pazuha i do ključne kosti, tako da možete primijetiti neuobičajenu oteklinu na ovim područjima", objasnila je Carolyn.

Kao rezultat toga, kada svakog mjeseca provjeravate svoje grudi, važno je da budete temeljiti i provjerite svu dojku i okolno područje.

Promjena teksture kože

Od nabiranja do najmanjeg naznaka rupice - promjene u izgledu kože na vašim grudima mogu biti znak raka.

Na primjer, ako koža vaših grudi izgleda i osjeća se kao kora narandže, idite i provjerite to kod svog liječnika opće prakse.

Nedavno istraživanje dobrotvorne organizacije pokazalo je da jedna od šest žena nije imala pojma da bi to mogao biti znak bolesti.

Obrnuta bradavica

Neki ljudi prirodno imaju obrnute bradavice - na kraju krajeva, grudi su kod svih različite.

Međutim, iznenadna promjena bradavica je nešto na što treba paziti.

"Ako vaša bradavica iznenada počne da se uvlači prema unutra, ili na bilo koji način promijeni svoj oblik ili položaj, to bi mogao biti znak upozorenja", objasnila je Carolyn.

Stalni bol

Tupa bol koja neće nestati u grudima ili pazuhu je znak upozorenja za rak dojke. Međutim, može biti teško identificirati.

"Bolovi u predjelu grudi su zaista česti. To bi moglo biti uzrokovano brojnim stvarima, na primjer promjenom nivoa hormona prije menstruacije ili čak lošim grudnjakom", navodi.