Preporuke ljekara
30

Ovo su namirnice koje smanjuju rizik od raka dojke: Uvrstite ih u dnevnu ishranu

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogo je faktora koji mogu ublažiti rizik od raka dojke, a jedna od ključnih stvari na koju je bitno obratiti pažnju je ishrana. Nutricionizam igra jako bitnu ulogu u prevenciji raka, a jednostavne namirnice mogu mnogo pomoći u tome.

Nutricionista i ljekar dr. Terry Shintani na svom TikToku pojasnio je koje namirnice mogu značajno usporiti rast stanica raka dojke.

"Kako bismo saznali koje namirnice pomažu u borbi protiv raka dojke provedeno je istraživanje u kojem su uzgajane stvarne stanice raka dojke u petrijevim posudama. Ekstrakti mnogih namirnica dodani su u svaku posudu kako bi se vidjelo njihovo djelovanje, a rezultati su bili fascinantni", pojasnio je dr. Shintani.

@drshintani 11 of the best foods that fight breast cancer. Such as garlic, leeks, brussels sprouts, cauliflower, cabbage, and kale and more.#healthtips #shintani #drshintani #nutritiontips #nutritiontips #breastcancer #cancer #alliumfoods. #cruciferous. #brassica #broccoli#. #garlic.#brusselssprouts. #anticancer ♬ Canyons - Official Sound Studio

Određene namirnice pokazale su iznenađujuća svojstva u borbi protiv raka, zaustavljajući ili usporavajući rast stanica raka.

"Sedam namirnica gotovo potpuno je zaustavilo rast stanica raka, a to su bijeli luk, poriluk, mladi luk, prokulice, karfiol, kupus i kelj", rekao je dr. Shintani.

Osim ovih namirnica još četiri su blokirale rast stanica raka dojke za 90 do 95 posto, a značajan učinak pokazale su brokula, rotkvica, savojski kupus ili kelj i luk.

Ukoliko dodate ove namirnice u svoju dnevnu ishranu, ne samo da možete podržati cjelokupno zdravlje, već i potencijalno smanjiti rizik od raka dojke.