Marelice su "mesnato" i ukusno voće koje osigurava dnevno potrebnu dozu vitamina A i C te oko 6 posto kalija. Ovo voće se uzgaja veoma dugo, a može se koristiti na mnogo načina. Neki ga upotrebljavaju za unapređenje probavnog sistema, a drugi u tretmanu dijabetesa.
Oči
Marelice su bogate vitaminom A i C, karotenoidima i beta karotenom, one smanjuju rizik od problema s vidom. Ukoliko želite bolji vid, uvrstite marelice u svoju ishranu.
Groznica
Jedan od najboljih načina liječenja groznice je konzumiranje marelica. Sok ovog voća je veoma koristan i ima antiupalno djelovanje te snižava tjelesnu temperaturu. Možete dodati i malo meda u sok od marelice, kao i malo vode.
Kosti
Marelice sadrže prijeko potrebne hranjive tvari koje tijelu trebaju za jačanje kostiju. Redovno konzumiranje marelica će osigurati pravilan rast i razvoj zdravih kostiju. Također, marelice sprečavaju bolesti povezane sa starenjem kao što je osteoporoza.
Konstipacija
Marelice čine čuda kada je riječ o poboljšanju probavnog sistema. Sadrže mnogo pektina koji pomaže u rješavanju problema s konstipacijom (zatvorom) pa ljekari preporučuju marelice pacijentima koji imaju ovakvih problema.