Stručnjaci su pronašli dokaze da vježbe poput trčanja i vožnje bicikla smanjuju rizik od raka dojke kod žena u premenopauzi za 17 posto u usporedbi sa ženama koje nisu aktivne. Ustanovljeno je da veliki utjecaj na smanjenje rizika od raka dojke prije i poslije menopauze ima i dojenje. Također, postoje i ograničeni, ali sugestivni dokazi da pozitivan utjecaj ima lisnato povrće bez škroba, kao što su kupus, kelj i špinat.
S nižim rizikom povezano je i konzumiranje hrane bogate karotenoidima, kao što su mrkva, paradajz, kajsije i slatki krompir.
Istovremeno, rezultati su pokazali da mala količina vina ili piva dnevno povećava rizik od raka dojke prije menopauze za 5 posto i za 9 posto poslije menopauze. Rizik od raka dojke nakon menopauze povećava i prekomjerna tjelesna težina.
"Kako bi se spriječio rak dojke, jedan od najvažnijih koraka za žene je da ne piju alkohol ili barem da smanje količinu. Održavanje zdrave težine i vježbanje su također važni", kazala je doktorica Rachel Thompson.
Istraživači ističu da ne postoji nikakva garancija kada je riječ o raku, ali je važno da žene znaju da postoji nešto što će im pomoći da smanje rizik od njegovog nastajanja.