Prekomjerni unos ribe može izazvati neželjene posljedice na zdravlje
![Živa koja se nakuplja u ribi može negativno djelovati na zdravlje ljudi (Foto: Pixabay)](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_210407152.jpg?v=1)
Međutim, dok je uživanje u pečenom fileu lososa ili komadu snapera na žaru ukusan i zdrav način života, postoji jedan nuspojava unosa velike količine ribe koja se ne može zanemariti, a to je žive koja se u ribi nalazi u tragovima.
Živa se akumulira u ribi, a prvo ga apsorbiraju fitoplanktoni ili alge, koje zatim konzumiraju manje morske životinje, manje ribe, a na kraju i veće ribe. Tako s vremenom sve životinje u moru mogu sadržavati nešto metila žive, iako određene vrste sadrže više od drugih, piše Eat This.
Poput riba koje akumuliraju živu prehranom, i ljudi mogu pohraniti živu u svoje tijelo ako često konzumiraju ribu koja sadrži živu.
Zašto je ovo problem?
Metil živa je otrovni metal, iako mala izloženost ne predstavlja veliku opasnost po zdravlje, prevelika izloženost može rezultirati trovanjem živom, s efektima poput oštećenja sluha, vida i koordinacije. Neki mogu iskusiti i slabost mišića.
Živa je metal koji potencijalno može oštetiti čovjekov centralni nervni sistem ili mozak i kičmenu moždinu. Kada je centralni nervni sistem oštećen, može se dogoditi mnoštvo ishoda, uključujući stvari koje su blage poput osjećaja glavobolje zbog gubitka pamćenja ili slabosti mišića. Dakle, ako jedete previše ribe, potencijalno unosite previše žive i nesvjesno možete sebi naštetiti.