Istraživanje su proveli naučnici sa Univerziteta Edinburgh u Velikoj Britaniji, a ustanovili su da ljudi sa DNK varijacijom gena nazvanog PDSS3 piju manje kafe nego ostali. Taj gen smanjuje mogućnost ćelija da razlažu kofein, zbog čega on ostaje u tijelu duže.
To znači da osoba koja nema potrebu za unoštenjem većih količina kafe osjeća iste efekte kofeina.
Novo istraživanje podupire prethodna koja govore da su određeni geni povezani s navikama pijenja kafe te baca novo svjetlo na biološke mahanizme metabolizma kofeina.
Naučnici su analizirali genetske informacije 370 ljudi koji žive u selu na jugu Italije, kao i 843 ljudi iz šest sela na sjeveroistoku Italije. Svi učesnici su ispunili anketu koja je sadržavala pitanja o tome koliko šolja kafe popiju svakog dana.
Otkriveno je da ljudi s DNK varijacijom gena PDSS2 konzumiraju manje kafe od ljudi bez pomenute varijacije. Isto istraživanje je primijenjeno u Holandiji na 1.731 osobi. Rezultat je bio sličan, ali efekt gena na broj popijenih šolja kafe je bio nešto manji.