Riblje aktivira receptore u probavnom traktu i pokreće simpatički nervni sistem, nakon čega ćelije sagorijevaju masnoću.
Masno tkivo ne zadržava svu masnoću. Takozvane bijele ćelije zadržavaju masnoću kako bi se napravile zalihe energije, dok smeđe ćelije troše masnoću i održavaju tjelesnu temperaturu stabilnom.
Bebe imaju veliki broj smeđih ćelija, ali se taj broj vremenom smanjuje.
Treći tip ćelija su bež ćelije koje su nedavno otkrivene kod ljudi i miševa. One su veoma slične smeđim ćelijama. Broj bež ćelija se smanjuje u srednjem životnom dobu, a bez njih se masnoća nakuplja i ostaje neiskorištena.
"Iz prethodnih istraživanja smo saznali da riblje ulje ima ogromne zdravstvene prednosti uključujući i sprečavanje nakupljanja masnoća. Obavili smo testove kako bismo utvrdili da li postoji veza između ribljeg ulja i povećanja broja bež ćelija", rekao je vodeći naučnik Teruo Kawada.
Tim je grupu miševa hranio masnom hranom, a drugu grupu kombinacijom masne hrane i ribljeg ulja. Miševi koji su jeli hranu sa ribljim uljem su imali deset posto manju masu i 15 do 25 posto manje masnoće u poređenju s onima koji nisu konzumirali riblje ulje.
Naučnici su također otkrili da se bijele ćelije pretvaraju u bež ćelije kada se aktivira simpatički nervni sistem, a to znači da ćelije koje skupljaju masnoću dobiju mogućnost da je sagore.
"Ljudi oduvjiek govore da japanska i mediteranska hrana doprinose dugovječnosti. Sada znamo razlog za to", rekao je Kawada.