Vodeći uzrok sljepoće
4

Šećerna bolest i gubitak vida: Kako prevencija i rano liječenje mogu zaštititi vaš vid

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dijabetička retinopatija predstavlja ozbiljan problem koji često ostaje zanemaren, a može dovesti do gubitka vida. Rano otkrivanje i liječenje su ključni za prevenciju daljnjih komplikacija i stabilizaciju vida, što značajno poboljšava kvalitetu života oboljelih.

Dijabetes, poznat kao šećerna bolest, hronična je bolest koja se karakterizira povišenim nivoima glukoze u krvi. Osobe koje pate od ovog stanja moraju prilagoditi svoj stil života, ishranu i fizičku aktivnost kako bi očuvale zdravlje i odgodile moguće komplikacije, uključujući i one koje su vezane uz oči.

Ova bolest je vodeći uzrok sljepoće i smanjenog vida među osobama širom svijeta. Zbog toga je ključno da dijabetičari redovno posjećuju oftalmologa, barem jednom godišnje, a oni s dijabetičkom retinopatijom trebaju i češće preglede.

Mrežnica dijabetičara često je izložena raznim upalnim procesima i degenerativnim promjenama, uključujući raniju pojavu sive mrene i povećani rizik od glaukoma, što može dovesti do oštećenja vidnog živca.

Najznačajnija komplikacija dijabetesa u vezi s očima je dijabetička retinopatija, koja nastaje zbog oštećenja krvnih žila u mrežnici uslijed visoke razine šećera u krvi.

Među simptomima se mogu pojaviti smanjen vid, nagle promjene vida, plutajuće čestice u vidnom polju i bol u oku.

Bez odgovarajućeg liječenja, retinopatija može izazvati ozbiljna oštećenja vida, uključujući krvarenje unutar oka. Liječenje obično uključuje injekcije, težim slučajevima može biti potrebna laserska terapija ili operacija. Ukoliko imate problema sa očnim vidom ili očima svakako posjetite ljekara na vrijeme.