Skinite kilograme i riješite probavne smetnje uz pomoć jabukovog sirćeta
Razlog tome je to što kiselina iz jabukovog sirćeta potiskuje apetit, ubrzava metabolizam i smanjuje zadržavanje vode u tijelu.
Jabukovo sirće koristi se u kuhanju i prirodnoj medicini već hiljadama godina.
Međutim, mnogi tvrde da ono ima i zdravstvene koristi, uključujući mršavljenje, regulisanje nivoa šećera u krvi, oslobađanje probavnih smetnji i smanjeni rizik od srčanih bolesti i raka, piše Healthline.
Pokazalo se da četiri čajne kašičice (20 mililitara) jabukovog sirćeta prije jela znatno smanjuju nivo šećera u krvi nakon jela.
Treba ga pomiješati s malo vode i konzumirati neposredno prije obroka s velikim udjelom ugljikohidrata. Jabukovo sirće znatno snižava nivo šećera u krvi ako se uzima prije obroka s niskim udjelom ugljikohidrata i vlakana, tvrde naučnici.
Prema jednom istraživanju, uzimanje jedne ili dvije kašičice jabukovog sirćeta pomiješanog s vodom na dan, i tako tri mjeseca, pomoglo je ljudima s viškom kilograma da u prosjeku izgube između 1,2 i 1,7 kilograma.
Istraživači su došli do zaključka da dvije kašičice jabukovog sirćeta dnevno mogu pomoći ljudima koji su na dijeti da izgube gotovo dvostruko više kilograma u tri mjeseca, pod uvjetom da su imali podjednake prehrambene navike i fizičku aktivnost.
Teorija je da jabukovo sirće povećava kiselost u želucu, što pomaže organizmu u stvaranju pepsina, enzima koji razgrađuje bjelančevine. Stoga, nije loše popiti vodu s jabukovim sirćetom prije obroka.
Također, jedan od najstarijih načina korištenja jabukovog sirćeta pomiješanog s vodom je za smirivanje iritiranog želuca. Osim toga, ova kombinacija dobra je i za ublažavanje grčeva u crijevima.