Konzumiranje šećera može povećati i rizik od karijesa, pretilosti i dijabetesa tipa 2.
Ako čeznete za slatkišima, ali se želite držati uravnotežene prehrane, postoji puno poslastica koje mogu poslužiti kao ukusna alternativa slatkišima.
Svježe voće
Svježe voće je prirodno slatko i prepuno hranjivih sastojaka poput vlakana, vitamina i minerala. Također, može pružiti protuupalna i antioksidacijska svojstva. Za razliku od slatkiša, voće obično ima malo kalorija i puno vlakana.
Sušeno voće
S obzirom na to da je dehidrirano, sušeno voće ima dosta koncentriranih hranjivih tvari i šećera, što ga čini još slađim i kaloričnijim od svježeg voća, ali stručnjaci savjetuju da pazite na svoje porcije.
Ipak, studije sugeriraju da ljudi koji jedu sušeno voće imaju dobar kvalitet prehrane i unos hranjivih sastojaka, dva faktora povezana s nižom tjelesnom težinom.
Lijepa krema
Pojam lijepa krema odnosi se na sladoled na bazi voća koji možete napraviti miješanjem smrznutog voća s dodacima poput kikiriki putera, meda ili kokosovog mlijeka i zamrzavanjem mješavine.
Smrznuto voće
Suprotno uvriježenom mišljenju, smrznuto voće sadrži hranjive sastojke svježeg voća, jer je u potpunosti zrelo prije zamrzavanja. Kod kuće možete zamrznuti voće s jogurtom za brzi, jednostavni međuobrok.
Čips od voća i povrća
Čips od voća i povrća su ustvari tanke ispečene kriške, što im daje karakterističnu hrskavu teksturu. Taj čips povećava vaš svakodnevni unos voća i povrća, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i nekih karcinoma.
Energetske kuglice
Energetske kuglice obično se prave od zdravih sastojaka koji daju dovoljno vlakana, proteina i zdravih masti da se osjećate sitima. Zob, maslac orašastih plodova, lanene sjemenke i sušeno voće najčešći su sastojci. Međutim, možete miješati skoro sve što želite, od proteinskog praha do čokoladnog čipsa.
Domaći orasi pečeni na medu
Orasi su prepuni nezasićenih masnih kiselina koje mogu poboljšati zdravlje srca smanjujući faktore rizika od srčanih bolesti. Istraživanje sugerira da jedenje orašastih plodova može sniziti LDL, odnosno loš holesterol za od 3 do 19 posto. Prženje orašastih plodova s medom čini savršenu slatko-slanu poslasticu.
Čips od kokosovog oraha i tamne čokolade
Tamna čokolada poznata je po visokom nivou antioksidanata koji mogu poboljšati zdravlje srca, moždane funkcije i osjetljivost na inzulin. U međuvremenu, kokos je odličan izvor triglicerida, masti koja može pomoći u mršavljenju, kao i poboljšati zdravlje vaših crijeva.
Jagode prelivene tamnom čokoladom
Jagode prelivene tamnom čokoladom još su jedan način da iskoristite prednosti tamne čokolade. Jagode su prepune antioksidanata i vitamina koji mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti Da biste ih pripremili, umočite ih u otopljenu tamnu čokoladu. Stavite na voštani papir i zamrznite 15-20 minuta.
Zdravo tijesto za kekse
Jestivo tijesto za kolačiće je tijesto bez jaja koje čini ukusnu užinu. Za zdravu verziju upotrijebite slanutak umjesto brašna da biste povećali sadržaj vlakana i proteina.
Puding od avokada i čokolade
Avokado je sjajan izvor zdravih masti, vlakana i korisnih biljnih spojeva. On je bogat vitaminima i mineralima poput vitamina C, folata i kalija. Istraživanja pokazuju da masti i vlakna u avokadu mogu pomoći u smanjenju apetita, što je neophodno za kontrolu težine. Kremasti puding možete napraviti tako da ovo voće izmiješate sa samo nekoliko jednostavnih sastojaka, poput kakaa u prahu i zaslađivača po vašem izboru.
Pečene jabuke
Jabuke su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim biljnim spojevima. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu ovo voće redovno imaju smanjeni rizik od raka, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i debljanja.