Utječe i na vašu sreću
35

Zašto biste svaki dan trebali jesti malo tamne čokolade

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U nizu studija koje govore o prednostima tamne čokolade za organizam, posljednja u nizu objavljena u časopisu Depression and Anxiety kaže da vas tamna čokolada može učiniti sretnima.

Razne studije pokazuju prednosti tamne čokolade. Studija objavljena u The Journal of Nutrition otkrila je da konzumiranje malo tamne hrane svaki dan može smanjiti nivo LDL holesterola.

Još jedna studija objavljena na godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju pokazala je da jedenje tamne čokolade može smanjiti rizik od umiranja od moždanog udara za gotovo 50 posto. Studija objavljena u Appetiteu pokazala je da konzumacija tamne čokolade barem jednom sedmično može poboljšati pamćenje, razmišljanje i kognitivne funkcije.

To nije sve - studija časopisa Depression and Anxiety čak je otkrila da jedenje tamne čokolade čini ljude sretnijima. Tamna čokolada sadrži psihoaktivne sastojke poput feniletilamina — neuromodulatora koji reguliše emocionalna stanja — koji daju rezultate za podizanje raspoloženja, dugo nakon što završite s jelom.

Pregled preko 30 studija upravo objavljenih u Nutrients otkrio je da ljudi koji jedu malu količinu tamne čokolade svaki dan smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjujući LDL holesterol, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Uz sve to nije bilo štetnog efekta na težinu učesnika, procente tjelesne masti ili struk. Kako? U gore spomenutoj studiji o podizanju raspoloženja, sve što je bilo potrebno je 14 grama dnevno. Sve preko te količine nije proizvelo nikakve dodatne efekte. U studiji prevencije kardiovaskularnih bolesti, bilo je dovoljno između 19 i 42 grama

Tu je i faktor ukusa. Dok neka tamna čokolada sadrži samo 40 posto čvrstih tvari kakaa, studije pokazuju da najveće prednosti dolazi od tamne čokolade koja sadrži najmanje 60 posto čvrstih tvari kakaa; u kardiovaskularnoj studiji, učesnici su konzumirali tamnu čokoladu od 70 posto kakaa.

Studija napominje i da je ključno pronaći tamnu čokoladu od najmanje 70 posto kakaa koju možete pojesti.