Zdrava poslastica
12

Zašto bi tamna čokolada mogla biti najslađi način za smanjenje rizika od dijabetesa

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Šta ako vaše uživanje može pomoći u zaštiti vašeg zdravlja? Prema istraživanju, uživanje u malo tamne čokolade može biti samo jedan od najukusnijih načina da smanjite rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

U ovoj opsežnoj studiji koja je trajala više od 30 godina, istraživači su pratili zdravstvene i prehrambene navike 192.000 odraslih koji u početku nisu imali dijabetes. Učesnici su izvještavali o svojoj potrošnji čokolade, tjelesnoj težini i statusu dijabetesa tokom vremena.

Oni koji su konzumirali najmanje pet porcija tamne čokolade sedmično imali su 21 posto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji nisu uživali.

Još bolje, svaka dodatna porcija tamne čokolade sedmično bila je povezana s daljnjim smanjenjem rizika od dijabetesa za 3 posto.

Zašto crna čokolada?

Sve se svodi na sadržaj kakaa i bioaktivna jedinjenja. Tamna čokolada, koja obično sadrži 50-80 posto kakaa, prepuna je korisnih flavonoida kao što su flavan-3-oli i epikatehin. Smatra se da ova jedinjenja:

  • Poboljšati osjetljivost na inzulin
  • Štiti beta stanice pankreasa od oksidativnog oštećenja

  • Smanjite upalu povezanu s metaboličkim poremećajima

  • Poboljšava funkciju krvnih sudova i metabolizam glukoze

Mliječna čokolada, s druge strane, sadrži više šećera i manje kakaa (oko 35 posto), razrjeđujući sve potencijalne zdravstvene prednosti, a istovremeno doprinosi debljanju.

Da biste iskoristili prednosti istaknute ovim istraživanjem, odaberite tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa. Ovo osigurava da dobijete bogatiju koncentraciju tih moćnih antioksidansa bez viška šećera