Zašto bi tamna čokolada mogla biti najslađi način za smanjenje rizika od dijabetesa
![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_250218181.jpg?v=1)
U ovoj opsežnoj studiji koja je trajala više od 30 godina, istraživači su pratili zdravstvene i prehrambene navike 192.000 odraslih koji u početku nisu imali dijabetes. Učesnici su izvještavali o svojoj potrošnji čokolade, tjelesnoj težini i statusu dijabetesa tokom vremena.
Oni koji su konzumirali najmanje pet porcija tamne čokolade sedmično imali su 21 posto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji nisu uživali.
Još bolje, svaka dodatna porcija tamne čokolade sedmično bila je povezana s daljnjim smanjenjem rizika od dijabetesa za 3 posto.
Zašto crna čokolada?
Sve se svodi na sadržaj kakaa i bioaktivna jedinjenja. Tamna čokolada, koja obično sadrži 50-80 posto kakaa, prepuna je korisnih flavonoida kao što su flavan-3-oli i epikatehin. Smatra se da ova jedinjenja:
- Poboljšati osjetljivost na inzulin
-
Štiti beta stanice pankreasa od oksidativnog oštećenja
-
Smanjite upalu povezanu s metaboličkim poremećajima
-
Poboljšava funkciju krvnih sudova i metabolizam glukoze
Mliječna čokolada, s druge strane, sadrži više šećera i manje kakaa (oko 35 posto), razrjeđujući sve potencijalne zdravstvene prednosti, a istovremeno doprinosi debljanju.
Da biste iskoristili prednosti istaknute ovim istraživanjem, odaberite tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa. Ovo osigurava da dobijete bogatiju koncentraciju tih moćnih antioksidansa bez viška šećera