Stručnjaci se ne slažu da redovno konzumiranje vode može eliminisati koronavirus
BBC je razgovarao s epidemiologom kako bi pojasnili javnosti zašto ta ideja nije istinita i zašto ljudi trebaju vjerovati u informacije iz provjerenih izvora.
Prvo se pojavila bizarna sugestija da se koronavirus može izliječiti kokainom. Nakon što se ta ideja proširila na društvene mreže, Francuska vlada izdala je brzo saopćenje da to nije istina. Nakon kokaina, pojavila se glasina da ste sigurniji ako izbjegavate sladoled. Unicef je ovu ideju vrlo brzo odbacio kao neistinu. Na kraju, najgora ideja je da se sigurno nećete zaraziti koronavirusom ako budete pili izbjeljivač.
Iako je pandemija počela prije samo nekoliko mjeseci, već je stvorila nekoliko internetskih bajki i urbanih legendi o tome kako izbjeći koronavirus. Jedna od njih sugerira da često konzumiranje vode može spriječiti infekciju.
Teorija o pijenju vode svakih 15 minuta
U objavama podijeljenim na Facebooku piše da trebamo održavati vlažnost usta i grla, tako što ćemo piti vodu svakih 15 minuta. Smatra se da ovo može pomoći da se virus spusti kroz jednjak, da bi ga na kraju naša želučana kiselina eliminirala.
Klinički epidemiolog Kalpana Sabapathy objašnjava da, do infekcije dolazi nakon što smo izloženi hiljadama i milionima virusnih čestica, pa da to što će nekoliko njih otići kroz jednjak, nema nekog učinka.
Ako i uspijete sve čestice poslati ravno u želudac, vjerovatno ih već imate i u nosu. Ljudi ne shvaćaju da, ako virus još nije pronašao put do respiratornog sistema, on može završiti u vašem tijelu na druge načine. Dok se neki ljudi zaraze tako što kontaminiranim prstima dodiruju svoja usta, virus može ući i ako dodirujete svoj nos ili oči.
Međutim, ovo nije glavni način prenošenja. Umjesto toga, glavni rizik predstavlja udisanje kapljica koje sadrže hiljade virusnih čestica koje je zaražena osoba iskašljala ili iskihala.
Želučana kiselina ne može eliminisati koronavirus
Postoji još jedan razlog zbog kojeg tehnika pijenja vode nije tačna. Vjerovatno mislite da jednom kada čestice COVID-19 nađu put do želuca da će ih želučana kiselina eliminisati. Na kraju krajeva, želučana kiselina ima pH između 1 i 3, koja je otprilike jaka kao i baterijska kiselina koja može razgraditi čelik.
Međutim, virus je možda snažniji od toga. Nakon izbijanja MERS-a 2012. godine, istraživači su otkrili da je patogen koronavirus, koji je genetski povezan s COVID-19, izuzetno otporan na blago razblaženu kiselinu, koja se nalazi u želucu osobe koja je nedavno jela. Pronašli su znakove da je virus uspio nastaniti probavni sistem jednog pacijenta i dokazali su da virus vrlo lako može nastaniti ćelije crijeva. Tim naučnika špekulisao je da postoji mogućnost da se ljudi inficiraju na ovaj način.
Još nije jasno vrijedi li ovo i za Covid-19. Neki su pacijenti prijavljivali simptome poput mučnine i dijareje zbog čega stručnjci iz Kine upozoravaju da postoje znakovi da ovaj virus može napasti probavni sistem. Prema jednom izvještaju, 50% ljudi kojima je potvrđen COVID-19, imaju virus u fekalijama. On tamo ostaje dugo nakon što napusti pluća.
"Kada ljudima kažete da će ostati zdravi ako budu održavali usta i grlo vlažnim, možda zvuči bezopasno, ali to ljudima stvara lažan osjećaj sigurnosti pa mogu početi zanemarivati neke važnije informacije. Važno je da se ti pogrešni savjeti odmah uklone i proglase lažnim", ističe Sabapathy.
Najbolji pristup za odbranu protiv koronavirusa je izbjegavanje društvenih kontakata i pranje ruku.