Sve češća pojava: Šta jesti, a šta izbjegavati u ishrani ako imate ekceme?
Dermatologinja Robin Evans ističe da je važno promatrati vezu između ishrane i ekcema jer ista hrana ne mora jednako djelovati na ekceme kod različitih ljudi.
Zato ističe da za početak jedete hranu koja je dobra za zdravlje kože i koja osigurava hranjive sastojke i hidrataciju. Namirnice koje preporučuje da jedete ako imate ekceme su svakako maslinovo ulje, riba, lisnato povrće i voće.
Iako neki ljekari preporučuju paradajz i orašaste plodove, treba biti pažljiv jer oni mogu biti potencijalni alergeni. Stoga, ukoliko imate ekceme, poželjno bi bilo da uradite test na alergije.
Dermatologinja Evans preporučuje i namirnice poput lososa, skuše i sjemenki lana za unos dodatnih omega-3 masnih kiselina tokom cijele sedmice. Ostali izvori biljnih omega-3 masnih kiselina uključuju chia sjemenke, orahe i edamame.
Poželjno je da smanjite konzumaciju mliječnih proizvoda jer mlijeko i sir mogu povećati upalu u tijelu. No, mnogi stručnjaci ističu da u svoju ishranu uvrstite jogurt.
Budući da su ekcemi upalno stanje, najbolje bi bilo smanjiti hranu koja može uzrokovati upale, a to su svakako namirnice od crvenog i prerađenog mesa, slatkiši, zaslađena pića, hrana pržena u dubokom ulju te prerađeni deserti i peciva.
Važno je istaknuti da treba povećati unos vode jer osobe s ekcemima imaju suhu kožu pa im to može pomoći kod hidratacije.