Dobra ili loša navika
32

Treba li ujutro piti vodu čim se probudimo?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Znate da je voda za piće od najveće važnosti, ali da li ste znali da su velike prednosti vode za piće ujutro?

Voda je esencijalni nutrijent, što znači da je vaše tijelo ne može samo proizvesti dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe. Morate je nabaviti iz vanjskih izvora (npr. hidratizirajuća hrana i piće) kako biste ostali zdravi.

Pijenje vode ujutro (i to na prazan želudac) odličan je način da započnete dan, ali morate imati na umu neke stvari prije nego što ovo postane redovna rutina.

Rehidrira nakon spavanja

Vaše tijelo prirodno gubi vodu svaki dan kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i disanje. Neki faktori – poput vježbanja, vrućeg vremena ili određenih lijekova – mogu učiniti da gubite tekućinu još brže. Ali bez obzira na vaše specifične potrebe za vodom, jedno je sigurno: vodu morate piti svaki dan.

Oko 60 posto ljudskog tijela sastoji se od vode, što se neznatno razlikuje u zavisnosti od starosti, pola i nivoa hidratacije.

Tijelu je također potrebna voda za "podmazivanje" zglobova, regulaciju tjelesne temperature, transport hranjivih tvari i izlučivanje otpada putem urina i znojenja, da navedemo samo nekoliko bioloških funkcija koje se u velikoj mjeri oslanjaju na odgovarajuću hidrataciju.

Budući da ne možete pijuckati dok dremate, vaše tijelo je prirodno u dehidriranom stanju ujutro. Stoga, ispijanje H2O nakon buđenja može biti od pomoći, a vjerovatno ćete se osjećati malo žedni kada vam se alarm ipak oglasi. Pitka voda kada se probudite nadoknađuje izgubljenu tečnost.

Povećava nivoe energije

Mnogi ljudi smatraju da početak dana ispijanjem hladne vode pomaže da se razbude. Na kraju krajeva, dehidracija (koja se, opet, prirodno javlja kada spavate) može vas učiniti umornim.

Dopuna čašom vode ujutru može pomoći da se ovo spriječi tako što će pokrenuti proces rehidracije, osiguravajući da vaša tkiva i organi dobiju potrebnu tekućinu što je prije moguće.

Poboljšava mentalne performanse

Slično tome, pijenje vode ujutru može pomoći da povećate svoju mentalnu oštrinu i produktivnost tokom dana. Dehidracija je također povezana sa maglom mozga i glavoboljama – tako da je čaša vode odličan način da prvo poboljšate mentalne performanse. Čak je i blaga dehidracija povezana s nekim kratkoročnim gubitkom pamćenja i koncentracije.

Stimuliše metabolizam

Bez obzira na doba dana, voda za piće može pokrenuti vaš metabolizam. Konkretno, hladna voda pokreće vaše tijelo da uključi mehanizam koji se zove hladno aktivirana termogeneza. To znači da vaše tijelo zagrijava vodu tako što uključuje vaš metabolizam, za čak 30 posto, na oko sat vremena.

Budući da termogeneza izazvana hladnoćom nije vremenski specifična, ne morate to nužno raditi prije jela ujutro – iako je to svakako opcija ako želite da pokrenete svoj metabolizam čim se probudite.