Mišljenje stručnjaka
39

Treba vam više alarma da biste se probudili? Evo kako to utječe na vaš organizam

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako svoj telefon zatrpate brojnim jutarnjim alarmima, pripremate se za grozno jutro, kažu stručnjaci.

Pritisak na opciju za odgodu može biti trenutno zadovoljavajući, ali to zapravo fragmentira i potkopava kvalitet sna, rekao je neurolog Brandon Peters za CNN.

Za posljednje sate sna ljudi obično ulaze i izlaze iz četvrte i posljednje faze ciklusa spavanja, poznatog kao spavanje s brzim pokretima očiju (REM). Ova faza je posebno važna za obradu pamćenja i kreativno razmišljanje, dodao je. Fragmentacija te faze sna mogla bi utjecati na funkciju mozga.

On preporučuje postavljanje jednog alarma, omogućavajući da se duboki san nastavi bez prekida sve dok se ne morate probuditi ujutro.

Određeni poremećaji spavanja mogu uzrokovati da neko ima problema s buđenjem ujutro sa samo jednim alarmom, kao što je inercija spavanja, koja uzrokuje težak prelazak iz sna, rekla je dr. Cathy Goldstein, liječnica u Centru za poremećaje spavanja Michigan Medicine za CNN. To može dovesti do toga da neko nesvjesno isključi i odloži alarme kada se prvi put probudi.

Većinu vremena, međutim, neko kome je potrebno više alarma da bi se probudio ujutro je neispavan, rekla je. Prvo, pokušajte doći do temeljnog problema koji bi mogao uzrokovati ovaj problem počev od toga da li spavate koliko vam je potrebno.

Većini odraslih osoba treba oko sedam do devet sati sna noću, ali treba vremena da se utvrdi koliko vam je sna potrebno. Još jedan razlog zašto se neko može boriti sa budilnikom svakog jutra je taj što je prirodno "noćna sova", ali njihov radni raspored zahtijeva rano uranjanje.

Ipak, postoje načini da postepeno pomjerite svoj tjelesni sat i olakšate rano jutro, dodala je.

Stručnjaci preporučuju testiranje različitih budilnika, poput onog koji koristi svjetlo ili alarma koji vas tjera da ustanete iz kreveta da biste ga isključili. Dobijanje 15 do 30 minuta sunčeve svjetlosti ujutro također može pomoći da se pomjeri unutrašnji tjelesni sat i posebno je važno za one koji su prirodne noćne sove. Također je važno buditi se i spavati otprilike u isto vrijeme svakog dana, rekla je Goldstein.

Goldstein preporučuje pomjeranje spavanja 30 minuta ranije svakih nekoliko dana, ili sat ranije jednom sedmično za one koji žele promijeniti biološki sat. Izbjegavanje jakog svjetla i ograničavanje vremena ispred ekrana do četiri sata prije spavanja također može pomoći u promoviranju prirodne proizvodnje melatonina u tijelu, dodala je.