Nemojte ih ignorisati
54

Tri simptoma koja ukazuju na visok nivo holesterola mogu se uočiti nakon obroka

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Visok nivo holesterola je ozbiljno stanje koje može dovesti do drugih zdravstvenih problema kao što su srčani i moždani udar.
Bez odlaska ljekaru i krvnih pretraga, teško ćete sami uočiti da li imate problema s nivoom holesterola. No, prema Britanskoj fondaciji za srce (The British Heart Foundation) postoje tri znaka koji se mogu javiti na vašem tijelu pogotovo nakon jela, a koji ukazuju na ovo stanju.

To je zato što je nakupljanje holesterola u tijelu obično posljedica ishrane koja je bogata mastima te generalno povećanom konzumacijom alkohola ili duhanskih proizvoda.

Lice

Kada je riječ o uočavanju visokog holesterola, to biste najprije mogli primijetiti na svom licu. Holesterol se širi kroz krvne žile u tijelu, a čest se nakuplja na licu i to na području očiju, gdje se mogu pojaviti tri simptoma.

Jedan od prvih znakova visokog holesterola poznat je kao ksantelazma- To su izbočine koje se mogu stvoriti na kapcima ili okolnoj koži. Oni su rezultat masnih naslaga holesterola koji se nalaze odmah ispod površine, što im daje prepoznatljivu žućkastu nijansu.

Još jedan uobičajeni znak koji se može uočiti u nečijim očima je poznat kao arcus senilis, koji se manifestira kao plavi, bijeli ili sivi krug oko šarenice.

Treći najčešći simptom nakupljanja masnoće u vašim krvnim žilama je razvoj okluzije retinalne vene, što rezultira izbočenjem oka. Ovo ozbiljno stanje može nastati kada se holesterol odvoji i začepi venu koja krvlju opskrbljuje mrežnicu, uzrokujući njeno curenje.

Ruke

Ruke također mogu biti odličan pokazatelj da imate visok nivo holesterola, ali ljudi često zanemaruju to. Obično je riječ o natečenim zglobovima i kvržicama na rukama.

Stanje nazvano Tendon xanthomata može dovesti do stvaranja naslaga holesterola oko zglobova u vašem tijelu, što rezultira bolovima i oticanjem. Iako je to najviše vidljivo na zglobu, može se dogoditi bilo gdje. Jedan od znakova visokog holesterola da su i bolni osjećaji trnaca u rukama.

Noge

Budući da holesterol uzrokuje stvaranje takozvanih plakova u krvi, sužavajući krvne žile, simptomi koji se javljaju na vašim rukama, mogu se pojaviti i na nogama. Takvi bi simptomi trebali potaknuti posjet liječniku opće prakse jer mogu ukazivati ​​na perifernu arterijsku bolest (PAB).

Periferna arterijska bolest (PAD) je komplikacija koja se može razviti kada arterije u vašim nogama postanu preuske zbog nakupljanja visokog nivoa holesterola. Može uzrokovati trnce u nogama i stopalima.

Također, gubitak osjeta može povećati rizik od čira i drugih rana koje sporo zacjeljuju. Još jedan uobičajeni simptom PAD-a je bol u nogama koja se osjeća kao grčenje mišića, naročito tokom tjelesne aktivnosti.