Skrivene opasnosti
30

Tri stvari koje nikako ne biste trebali ostavljati u autu tokom ljetnih vrućina

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Tokom ljetnih vrućina ljekari obično savjetuju da izbjegavate izlaziti kada su visoke temperature te da se redovno hidrirate i nanosite kremu sa zaštitinim faktorima. Međutim, manje poznato je da i neke lične predmete trebate zaštititi od sunca.
Mnogi ljudi izbjegavaju šetnje i boravak na otvorenom tokom ljetnih vrućina te koriste auta i druge načine prevoza, ali i u tom slučaju moraju biti oprezni. Naime, ostavljanje nekih ličnih stvari za vrijeme visokih temperatura u automobilu može vam kasnije naštetiti.

Lijekovi

Prvo, lijekovi su nešto što biste uvijek trebali ukloniti iz automobila, jer uobičajeni lijekovi imaju ograničenje topline, uključujući paracetamol koji ima ograničenje od 25 stepeni. Ako ga ostavite u automobilu, toplina bi mogla utjecati na lijek i učiniti ga beskorisnim.

Američki centar za kontrolu bolesti otkrio je da samo sat vremena na 26 stepeni može dovesti do toga da temperatura u vašem autu dosegne čak 50 stepeni. Uvijek je najbolje provjeriti etikete na lijekovima kako biste vidjeli postoje li ograničenja.

Flaširana voda

Iako je važno održavati hidrataciju na suncu, važno je nikada ne ostavljati svoje plastične boce u autu. Dehidracija može biti opasna i može utjecati na vašu vožnju, ali uvijek biste trebali ukloniti korištene plastične boce.

Toplina u vašem autu može uzrokovati prodiranje hemikalija poput spoja polietilen tereftalata (PET) u vodu. U vezi s tim ispijanja tople flaširane vode može nositi skrivene zdravstvene rizike, kojih mnogi od nas nisu svjesni. Mogli biste imati probleme sa želucem, mučninu, bol u stomaku, glavobolje, vrtoglavice te probleme s hormonima.

Krema za sunčanje

Kao i voda, krema za sunčanje je stvar koju morate imati sa sobom tokom toplinskog vala, ali je važno da je ne ostavljate u automobilu jer se može pregrijati i izgubiti svoju učinkovitost, slično kao i lijekovi. Toplina bi također mogla uzrokovati širenje boce i uzrokovati nakupljanje pritiska što bi rezultiralo eksplozijom boce.