Efikasna metoda
9

Ublažite simptome žgaravice praktikujući ove tehnike disanja

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Žgaravica je čest problem koji može značajno utjecati na kvalitet života. Uzroci ovog stanja su različiti, a često su povezani s načinom života, uključujući lošu ishranu, prekomjernu tjelesnu težinu, pušenje i stres.
Veza između stresa i žgaravice je složena. Hronični stres može usporiti rad probavnih organa, povećati pritisak unutar želuca i pojačati osjetljivost jednjaka na bol.

Također može smanjiti sposobnost regeneracije sluznice probavnih organa i povećati upalne procese.

Iako se može činiti da je teško riješiti ovaj problem, postoje načini da se uspostavi ravnoteža između crijeva i mozga. Promjene u načinu života, poput pravilne ishrane bogate vlaknima, dovoljnog sna, redovne fizičke aktivnosti, svjesnosti i meditacije mogu pomoći u smirivanju nervnog sistema i ublažavanju simptoma žgaravice.

Jedna od često zanemarenih, ali veoma efikasnih metoda za kontrolu žgaravice je pravilno disanje. Mnogi ljudi misle da znaju pravilno disati, ali često ne koriste dijafragmu, glavni respiratorni mišić, na pravi način.

Dijafragma djeluje kao ventil, pomažući u zadržavanju kiseline u želucu, gdje je ona potrebna za probavu hrane.

Primjena tehnika disanja može značajno pomoći u smanjenju simptoma žgaravice. Fokusiranje na duboko i mirno disanje može smanjiti stres, poboljšati probavu i smanjiti pritisak unutar želuca.

Uključivanje ovih tehnika u svakodnevnu rutinu može biti ključni korak ka zdravijem životu i boljem upravljanju simptomima žgaravice.