Čuvar imuniteta
17

Unošenje cinka je bitno tokom jeseni: U kojim namirnicama ga možete pronaći

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Jedan od najjednostavnijih načina za jačanje imuniteta je unos minerala i vitamina, posebno u nadolazećoj sezoni prehlada i gripa. Shodno tome, potrebno je unositi i dovoljne količine cinka.
Cink je mineral koji je potrebno unositi tokom cijele godine, a pogotovo u hladnijim danima jer je tada organizam podložniji virusima i bolestima.

Nutricionista Amy Coodson za People je navela zašto je važno unositi cink i u kojim se namirnicama se nalazi. Ona navodi da je cink esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama poput zarastanja rana, sinteze DNK i diobe stanica.

Ovaj mineral posebno je važan za imunitet jer pomaže u aktiviranju T-limfocita poznatijih i kao T-stanice koje su ključne u odbrani tijela od patogena.

Nutricionista Jerlyn Jones cink je opisala kao čuvar imuniteta koji djeluje kao antioksidans.

Za svakodnevni unos cinka preporučena doza je osam miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce. Trudnicama je potrebno 11 miligrama dnevno a dojiljama 12 miligrama. Ukoliko želite unijeti dovoljno cinka najbolji način je hranom.

Među namirnicama koje imaju dovoljno cinka izdvaja se goveđe meso, kamenice, riba, morski plodovi, jaja i mliječni proizvodi. Vegeterijanci i vegani dnevnu dozu cinka mogu pronaći u namirnicama poput graha, mahuna, orašastih plodova, sjemenki, žitarica, leće i zobi.