
Sehur je bitan faktor u održavanju energije, hidratacije i ravnoteže tokom dana. Tokom, ramazana, tijelo doživljava mnoge promjene koje uključuju duže periode bez hrane i tečnosti.
Preskakanje sehura može dovesti do problema poput iscrpljenosti, smanjenja koncentracije i glavobolje jer tijelo na duži vremenski period ostaje bez potrebnih nutrijenata.
Zdravstveni stručnjaci savjetuju da se sehur ne preskače jer hrana koja se konzumira rano ujutro može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi. Hrana bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima poput integralnih žitarica, jaja, voća i povrća pomaže u održavanju energije i smanjuje osjećaj gladi.
Na ovaj način tijelo se opskrbljuje nutrijentima koji pomažu u smanjenju osjećaja iscrpljenosti, a također i u sprječavanju dehidracije. Preskakanje sehura povećava rizik od niskog nivoa šećera u krvi što dovodi do umora, nesvjestice i smanjene sposobnosti koncentracije.
Mnoga istraživanja su pokazala da tijelo kada ne dobije odgovarajuće hranjive tvari ujutro, koristi rezervne izvore energije u organizmu brže, što povećava osjećaj iscrpljenosti tokom dana. Osim toga, tijelo postaje osjetljivije na glavobolje, smanjeni imunološki odgovor i nisku koncentraciju.
S obzirom na brojne zdravstvene aspekte, sehur je ključ za zdravlje tokom ramazana. Izazov je postići balans u ishrani, ali je od važnosti ujutro uzeti vrijeme za zdrav obrok koji će vam omogućiti da lakše prebrodite sate posta.
Osim mnogih fizičkih prednosti, sehur doprinosi mentalnoj stabilnosti i duhovnoj praksi. On pomaže u povećanju fokusa na obavljanje duhovnih obaveza i podupire postizanje unutrašnje ravnoteže.