Bila i 1994. godine
25

Bivša premijerka Turske dolazi na muzičko-scenski spektakl "Requiem u Sarajevu"

N. C.
Tansu Çiller u Sarajevu 1994. godine (Foto: EPA-EFE)
Tansu Çiller u Sarajevu 1994. godine (Foto: EPA-EFE)
Bivša turska premijerka Tansu Çiller dolazi na muzičko-scenski spektakl "Requiem u Sarajevu" koji će se održati 5. oktobra u dvorani Mirza Delibašić.

Premijerke Turske i Pakistana Tansu Çiller i Benazir Buto 2. februara 1994. godine došle su u opkoljeno Sarajevo. Bila je to centralna vijest u svim svjetskim medijima.

U doba kada su se i mnogi muški čelnici država nerado odlučivali da posjete tada najopasniji grad na svijetu, u Sarajevo su stigle dvije dame iz svijeta politike. Izjavile su da dolaze kao majke, supruge i kćerke i uvjere se u patnje kroz koje prolaze građani Sarajeva. Posebno je bio emotivan obilazak ranjene djece na Kliničkom centru Sarajevo. To je bilo svega nekoliko dana prije masakra na Markalama.

Zahvaljući medijskim natpisima o "Requiemu", da se održava 30 godina poslije onog iz Vijećnice 1994. godine i da će naši umjetnici i građani Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine uputi apel za mir, posebno za zaštiti djece u ovim sudbonosnim trenucima za cijelu planetu Zemlja, bivša premijerka Turske Tansu Çiler je odlučila podržati "Projekat mira" i svojim ličnim prisustvom dati snagu umjetnicima koji na svoj način izražavaju istodobno i protest i molbu za mir u svijetu.