Solidarišu se
14

Organizatori i učesnici "Requiema u Sarajevu" odriču se autorskih i izvođačkih prava u korist nastradalih u poplavama

N. C.
Organizatori i učesnici programa "Requiem u Sarajevu" oglasili su se povodom tragedije koja je zadesila dijelove Bosne i Hercegovine te poručili da se odriču svojih autorskih i izvođačkih prava u korist nastradalih.

"Requiem u Sarajevu" je muzičko-scenski spektakl koji predstavlja spoj muzičke izvrsnosti i društvene odgovornosti, a koji će se održati 5. oktobra u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu. Organizatori su poručili da ih je duboko potresla tragedija koja je pogodila dijelove naše zemlje.

"Duboko nas je potresla tragedija koja je pogodila gradova i naselja u Bosni i Hercegovini. Suosjećamo s porodicama nastradalih i dijelimo bol za njihovim najmilijim. Slike koje stižu s pogođenih područja govore o katastrofi velikih razmjera. Ljudski životi su nenadoknadiv gubitak za njihove porodice, ali i sve nas",navode

Navode kako se organizatori, svi izvođači i autori programa "Requiem u Sarajevu" se odriču svojih autorskih i izvođačkih prava u korist nastradalih u nezapamćenoj vremenskoj nepogodi.

Sa svojim partnerima u programu će izraditi audio-video materijal Requiem u Sarajevu i distribuirati širom svijeta.

"Već smo i u kontaktu s našim prijateljima van Bosne i Hercegovine koji će također na svoj način pomoći porodice nastradalih. Molimo sve ljude u Bosni i Hercegovini da ovo jedinstvo koje smo iskazali u ovim teškim trenutcima za našu zemlju, nastave da grade i poslije ove tragedije. Da zajedno i ovako jedinstveni nastupamo u rješavanju svih naših problema, za dobrobit svih nas", dodaju.

Potom su pozvali publiku da koncert prođe bez aplauza te da šutnjom i molitvom odaju počast nastradalim.

"Aplauz publike je najveća nagrada za umjetnike. Ovaj put, molimo našu publiku da šutnjom i molitvom iskažu svoja osjećanja i da svjetlost njihovih duša dopre i do svih nastradalih", zaključuju.