Dvorana Mirza Delibašić
273

Sve je spremno za spektakl u Skenderiji: "Reqiuem u Sarajevu" održat će se 5. oktobra

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
"Requiem u Sarajevu" je muzičko-scenski spektakl koji predstavlja spoj muzičke izvrsnosti i društvene odgovornosti, a koji će se održati 5. oktobra u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu.

Povodom ovog spektakularnog koncerta danas je u Sarajevu održana konferencija za medije na kojoj, među ostalim, obratio i dirigent Emir Nuhanović.

Emir Nuhanović se prisjetio izvođenja "Requiema" tokom agresije u sarajevskoj Vijećnici.

"Znate da smo prije 30 godina u Vijećnici održan Mozartov Requiem, tada smo mjesec dana pripremali razrušenu Vijećnicu kako bi mogli postaviti pozornicu za orkestar i hor. Izveli smo tada 'Requiem' pod nemogućim uslovima i granatama, ali to je odijeknulo u svijetu. Iz Sarajeva je tada poslana poruka mira", dodaje.

Potom se osvrnuo na izvođenje "Requiema" s baletom 5. oktobra u dvorani Mirza Delibašić.

"Ideja o koncertu se rodila prije četiri do pet godina kada sam pored muzike htio da dodamo još nešto drugo, jer je to najveličanstvenije djelo Mozarta. Onda smo dobili priliku prošle godine uvrstimo balet u Requiem u Bugarskoj", istakao je.

Središte ovog projekta je ideja da svaki muzički performans, kako bi postao veliko umjetničko djelo, treba da sadrži i etičke elemente.

Upravo ove godine navršava se 30 godina od izvođenja Mozartovog Requiema u sarajevskoj Vijećnici. događaja koji je skrenuo veliku pažnju cijelog svijeta Sarajevo. Tada su muzičari Sarajevske filharmonije, predvođeni maestrom Zubinom Mehtom i uz učešće velikih svjetskih pjevačkih zvijezda, Jose Carrerasom, Ceciliom Gasdiom, Ildiko Komlosi i Ruggierom Raimondiem, posljednjim komponovanim djelom W.A.Mozarta, poslali poruku mira za miran san djeci cijelog svijeta.

Publici pružamo priliku da čuje i vidi čarobnu muziku Mozartovog Requiema u kompleksnom scenskom izvođenju, jer pored orkestra, hora i sjajnih vokalnih solista, nastupat će baletski ansambl i solisti. Predstava je u upotpunjena originalnim kostimima i impresivnom scenografijom talijanskog scenografa Salvatorea Russoa i koreografijom slavne Sylvie Tomove, a sve pod budnim okom režisera Ogniana Draganoffa.

Veličanstvena Mozartova muzika prožeta je odabranim tekstovima talijanskog pjesnika Dante Alighieria, a sve kulminira finalnom scenom iz Mozartove opera Don Giovani.

Koncert "Requiem u Sarajevu" nije samo muzička manifestacija, već i platforma za internacionalnu saradnju i talente. Uz velike evropske muzičke zvijezde, na sceni će se predstaviti preko 150 vrhunskih umjetnika Državne opere i baleta Stara Zagora iz Bugarske, ali i naši umjetnici iz BiH.