Premijera u martu 2025.
0

Nižu se oštre kritike na račun Disneyjevog novog filma: Je li "Snjeguljica" već osuđena na propast?

I. S.
Foto: imdb.com
Foto: imdb.com
Novi Disneyjev film "Snow White" ("Snjeguljica") Marca Webba, čija premijera je zakazana za 31. mart 2025. godine, već se suočava s brojnim kritikama.

Naime, Snjeguljicu glumi Rachel Zegler, koja je porijeklom iz Kolumbije. Nažalost, već kao djevojčica se počela suočavati s rasnom diskriminacijom.

Prije nekoliko sedmica objavljen je zvanični trailer za film "Snow White", a mnogima je zasmetalo to što glavna uloga nije dodijeljena bjelkinji.

"Ovo je presmiješno. Prva Snjegulica je spasila Disney. Ova druga će ga upropastiti", "Disney, uredu je. Možete jednostavno otkazati ovaj film. Nećemo se ljutiti ako priznate poraz", "Da li se šalite? Kome je palo na pamet da Rachel da ovu ulogu?", "Snjeguljica je dobila ime po tome što je njena koža bijela poput snijega. Napravili ste veliku grešku u odabiru glumice", samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Pored navedenog, mnogi zamjeraju odgovornima što su angažovali Gal Gadot da glumi vješticu jer je porijeklom iz Izraela i otvoreno zagovara njihovu politiku. S druge strane, Rachel podržava Palestinu, što je istakla u više navrata.

Foto: X
Foto: X

Također je donesena odluka da se iz naziva filma izbace patuljici. Umjesto "Snow White and the Seven Dwarfs" ("Snjeguljica i sedam patuljaka") se sada jednostavno zove "Snow White" ("Snjeguljica").

Ovo je učinjeno nakon brojnih reakcija povodom fotografija sa snimanja. Mnogi ljudi smatraju da su patuljici prikazani kao "divljaci". Disney je zatim odlučio da patuljke prikaže uz pomoć CGI tehnologije.