"Porodica" na AJB DOC
103

Kino potpuno ispunjeno na premijeri Klixovog filma o "mješovitom" braku u Srebrenici

D. J.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijera novog dokumentarnog filma "Porodica" autora Davorina Sekulića, koji je nastao u produkciji Klix.ba, održana je večerasu sklopu AJB DOC festa u kinu Cineplexx u Sarajevu.

Kino sala je bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta, a gledatelji iz brojnih zemalja nazočili su premijeri ovog dokumentarca.

Film koji govori o "mješovitom" braku u Srebrenici, a snimljen je iz perspektive Tatjane, kćerke koja govori o mješovitom braku svojih roditelja Marinka i Nermine te o njenom odrastanju s braćom Davorinom, Ninom, Denisom i Sandrom.

U središtu filma su Marinko i Nermina, koji su godinama zajedno prolazili kroz brojne prepreke u ratu i izbjeglištvu, ali i prilikom povratka u Srebrenicu, gdje žive unatoč tome što su doživljavali prijetnje i gubitke te što je njihov dom danas prazan.

Nažalost, moglo bi se reći da je "trend" odlaska ljudi iz manjih sredina godinama zastupljen u BiH i svako ko je doživio da mu član porodice odlazi u potragu za boljom budućnošću, shvatit će koliko je film "Porodica" jedna hrabra i emotivna priča, koju nije tako lako prenijeti.

Autor filma Davorin Sekulić, rekao nam je da je ideju za film imao odavno i na početku je mislio to uraditi samo za svoju porodicu. Međutim, kada je u sklopu AJB Doc Festivala bio na radionici koja je podučavala ljude o snimanju dokumentaraca mobilnim telefonom, odlučio je poslati sinopsis svog filma.

"Njima se svidjela ideja i pitali su me da to ne snimamo mobilnim telefonom, već da se uradi poput pravog filma. Ja sam pristao i tako je zapravo počeo rad na filmu. Mislio sam da neću nikada uraditi taj film, jer sam ga počeo razvlačiti. Tako da je to bio neki okidač da počnem raditi", rekao je Sekulić.

Međutim, ovo nije samo priča o mješovitom braku, ovo je važna lekcija o ljudskosti, mogućnostima i bh. stvarnosti. On govori o sjećanju na život u Srebrenici, a uz to otkriva kakav je ovaj grad danas izvan konteksta 11. jula: bez perspektive i osnovnih sadržaja neophodnih za život, ali i bez prijatelja i ljudi.

Sedmo izdanje AJB DOC Film Festivala u Sarajevu počelo je 13. i trajat će do 17. septembra. Tema ovogodišnjeg festivala je "Justice?" te je posvećena Palestini.