Predvodit će gala koncert
204

Maestro Zubin Mehta nakon 30 godina od koncerta u razrušenoj Vijećnici vratio se u Sarajevo

D. J.
Foto: Facebook/SniperAlleyPhoto
Foto: Facebook/SniperAlleyPhoto
Maestro Zubin Mehta, 30 godina nakon koncerta koji je pod njegovom dirigentskom palicom održan u razrušenoj Vijećnici, vratio se u Sarajevo.

Sarajevska filharmonija jubilarnu 100. umjetničku sezonu završava gala koncertom, koji će biti održan u sarajevskom Narodnom pozorištu 13. jula, a prestižni orkestar predvodi upravo Mehta, jedan od najvećih dirigenata današnjice i čovjek koji je na poseban način zadužio Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju.

"19. juni 1994. godine bio je jedan od najgorih dana u historiji ovog grada u posljednjih nekoliko vijekova, a taj čovjek je došao u Sarajevo pod granatama, uzbunama i snajperima - dirigovao koncert u totalno srušenoj Vijećnici i dirigovao 'Requiem'", kazao je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce ranije ove godine najavljujući nastup maestra.

Violeta Smailović Huart će biti solistica na koncertu 13. jula, a otkriveno je da će tom prilikom biti izvedena tri djela Čajkovskog - violinski koncert i 5. simfonija.

Podsjetimo, te 1994. godine koncert je tada privukao pažnju svjetskih medija, a na upozorenja da bi Vijećnica mogla biti granatirana usred nastupa Mehta je kazao: "Pred nama su umjetnici - građani Sarajeva. Njih granatiraju već više od dvije godine. Jednu noć i mi ćemo dijeliti njihovu sudbinu".

Maestro Mehta tada je dirigovao besplatno, a čak je i filharmoniji donirao 10.000 dolara.

Ulaznice za koncert 13. jula po cijeni od 80, 90 i 100 KM odavno su rasprodane, ali će direktan prijenos koncerta, koji počinje u 20 sati biti osiguran za publiku besplatno ispred sarajevskog Narodnog pozorišta, na Trgu Susan Sontag, putem dva LED ekrana.

"Pridružite nam se u subotu na Trgu Susan Sontag i postanite dio historije Sarajevske filharmonije i našeg grada. Ovaj jedinstveni koncert, pod dirigentskom palicom čuvenog maestra Zubina Mehte, uz izvanrednu violinisticu Violetu Smailović Huart, označava kraj naše slavljeničke sezone. Ovo je događaj koji se neće više nikada ponoviti i koncert koji nema reprizu. Dođite i uživajte u večeri ispunjenoj predivnom muzikom i posebnim emocijama", naveli su iz Sarajevske filharmonije.