Priča o braći Menendez
6

Najgledanija Netflixova serija je otvorila 28 godina star sudski slučaj: Hoće li biti oslobođeni?

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Novo sudsko ročište za Erika i Lylea Menendeza zakazano je za 29. novembar, više od 28 godina nakon što su osuđeni za ubistvo roditelja i dvije sedmice nakon što je serija koja prati njihovu priču predstavljena na Netflixu te je na prvom mjestu najgledanijih.

Okružni tužilac Los Angelesa George Gascón objavio je to na konferenciji za novinare i rekao da su otkriveni novi dokazi da je braću navodno zlostavljao njihov otac Jose Menendez.

"Dati su nam iskazi. Dobili smo fotokopiju pisma koje je jedan od braće navodno poslao drugom članu porodice u kojem se govori o tome da je žrtva zlostavljanja", rekao je Gascón, "Imamo i dokaze koje je pružila odbrana, njegovi advokati, da je jedan od članova Menudo benda tvrdio da ga je otac zlostavljao".

Novo saslušanje bi na kraju moglo dovesti do ponovnog suđenja ili ponovnog izricanja kazne Eriku i Lylea, ali Gascón je rekao da još uvijek nije donesena odluka.

"Nijedna od ovih informacija nije potvrđena. U ovom trenutku nismo spremni reći da ili vjerujemo ili ne vjerujemo toj informaciji, ali smo tu da vam kažemo da imamo moralnu i etičku obavezu da preispitamo ono što nam se predstavlja i napravi utvrđivanje zasnovano na strani koja osuđuje, da li zaslužuju da im se kažnjava – iako su očigledno bili ubice – jer su godinama u zatvoru i vratili su svoje dugove društvu. Da su postojali dokazi koji tada nisu predočeni sudu, a da su ti dokazi izneseni, možda bi porota došla do drugačijeg zaključka", dodao je.

Erik i Lyle osuđeni su na doživotni zatvor 1996. zbog ubistva svog oca i majke, Josea i Kitty Menendez, u njihovoj vili na Beverly Hillsu 20. augusta 1989. Braći se prvobitno sudilo odvojeno, ali je to rezultiralo poništenim suđenjem. Kada im je suđeno zajedno, oni su osuđeni na doživotni zatvor.. U svoju odbranu, braća kažu da su ubistva počinila iz straha za svoje živote nakon što ih je otac zlostavljao i seksualno uznemiravao.

Potom, 1998. i 1999. godine, Apelacioni sud Kalifornije i Vrhovni sud Kalifornije potvrdili su presude Erika i Lylea i odbili da preispitaju slučaj. Braća su također podnijeli peticiju Okružnom sudu Sjedinjenih Država i Apelacionom sudu SAD-a za Deveti okrug, ali su odbijeni. U maju 2023., Erik i Lyle zatražili su održavanje novog saslušanja nakon što su otkriveni dokazi da je njihov otac navodno zlostavljao pjevača Roya Rossellóa iz portorikanskog dječačkog benda Menudo.

Serija Ryana Murphyja "Monsters" ispitala je Erikovu i Lyleovu priču, a premijerno je prikazana krajem septembra na Netflixu. Emisija je postala ogromna popularnost i imala je 19,5 miliona pregleda u prvoj sedmici dostupnosti.

Također je izazvala kontroverze zbog prikaza braće, posebno prikazujući njihov odnos na momente homoerotičan i incestuozan. Iz zatvora je Erik izdao izjavu u kojoj je rekao da je Menendez imao loše namjere i lažno ih predstavio dok su ostali članovi porodice Menendez opisali seriju "grotesknom" i "prožetom neistinama".

Ipak, njena popularnost uzrokovala je ponovno otvaranje slučaja, a milioni gledalaca serije smatraju da je kazna koju su dobili nepravedno donesena.

Među njima je i Kim Kardashian, koja je u ličnom eseju za NBC News napisala je da se nada da bi braći, koja su već odslužila 35 godina zatvora, doživotna kazna mogla biti preinačena.