Priveden u nedjelju
38

Nakon deportovanja i Guardian piše o slučaju Feđe Štukana: "U Srbiji ne postoji sloboda govora"

N. O.
Screenshot/The Guardian
Screenshot/The Guardian
Slučaj deportovanja Feđe Štukana stigao je i do britanskog Guardiana, a bh. glumac je u intervjuu otkrio šta se desilo te poručio da u "Srbiji ne postoji sloboda govora".
Štukana The Guardian opisuje kao aktivistu, pisca i glumca poznatog po ulozi u filmu Angeline Jolie iz 2011. godine "U zemlji krvi i meda", a koji govori o ratu u Bosni i Hercegovini.

Glumac je u intervjuu kazao kako je "rekao sve o svima" te dodao: "Svi ti nacionalisti me samo, znate, toliko mrze jer znaju da sam im dirnuo bolnu tačku".

Dalje se za Guardian prisjetio večere u Beogradu sa ljudima iz umjetničke industrije, kada je tema razgovora bio predsjednik Srbije te kazao: "Svi su samo podigli telefone i stavili ih pod nogu, na stolicu, tako da su pokrili mikrofon. Svi su to radili. Ako kažete nešto protiv Vučića, nikada nećete dobiti novac za sljedeći projekat... Kada pričaju o Vučiću, šapuću".

Podsjetimo, glumac je u nedjelju priveden na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu. U razgovoru za Klix.ba kazao je kako je dobio papir na kojem piše da je urađena negativna procjena bezbjednosnog rizika, odnosno da je on opasan za Srbiju.

"Mislim da je najveći razlog mog maltretiranja tamo u Beogradu moja knjiga i moje pojavljivanje na demonstracijama protiv nasilja u toj državi", poručio je Štukan po dolasku u Sarajevo.

Podsjećamo, sredinom juna prošle godine bosanskohercegovački glumac je zadržan na graničnom prelazu između BiH i Srbije nekoliko sati. Bilo je to odmah nakon što je podržao proteste "Srbija protiv nasilja", a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu.