Režija Pedra Almodovara
7

Ovaj film je u Veneciji nagrađen 17-minutnim aplauzom: Kontroverzna tema u fokusu

I. S.
Tilda Swinton, Pedro Almodovar i Julianne Moore (Foto: EPA-EFE)
Tilda Swinton, Pedro Almodovar i Julianne Moore (Foto: EPA-EFE)
"The Room Next Door", novi film legendarnog Pedra Almodovara, privukao je pažnju na Filmskom festivalu u Veneciji. On je s glumicama Tildom Swinton i Julianne Moore prošetao crvenim tepihom.

Ovo filmsko ostvarenje je adaptacija romana "What Are You Going Through" Sigrid Nunez. Priča govori o spisateljici Ingrid (Julianne Moore) koja obnavlja prijateljstvo s Marthom (Tilda Swinton).

Martha, koja se bori s terminalnim rakom grlića materice, želi dostojanstveno umrijeti i traži od Ingrid da bude u susjednoj sobi kada uzme tabletu za eutanaziju. Film je premijerno prikazan u Sali Grande, a publika je ekipu nagradila gromoglasnim aplauzom koji je trajao čak 17 minuta.

"To je nešto čemu se divimo u vezi s Tildinim likom. Ona odlučuje da se riješi raka donoseći ovu odluku. 'Ako umrem ranije, rak me neće pobijediti', kaže ona. Pronalazi način da postigne cilj uz pomoć svoje prijateljice, ali se moraju ponašati poput kriminalaca. U cijelom svijetu bi trebala postojati mogućnost eutanazije", izjavio je Almodovar.

Moore je rekla da ne poznaje reditelja koji bi mogao snimiti bolji film o ženskom prijateljstvu od Almodovara.

"Vrlo rijetko imamo priču o ženskom prijateljstvu, a naročito o prijateljicama starije dobi", dodala je.

Swinton je navela da je davno rekla Almodovaru kako će učiniti sve da dobije priliku raditi s njim, što joj se i ostvarilo.

"Rekla sam mu da ću zbog njega naučiti španski. Svjedočiti njegovoj dosjetljivosti, strogoći i apsolutnoj disciplini izaziva strahopoštovanje, a ja se još uvijek osjećam kao studentica koja prvi put gleda njegov film", kazala je.