Ne propustite pogledati
142

Pretpremijera serije o Ivi Andriću na SFF-u, glumi i Selma Alispahić: Bila je velika čast dobiti poziv

I. S.
Foto: RTS
Foto: RTS
Publika će na jubilarnom 30. SFF-u imati priliku pogledati pretpremijeru serije "Nobelovac" o Ivi Andriću. Njega glumi Tihomir Stanić, dok je uloga Andrićeve supruge Milice Babić-Andrić pripala prvakinji Drame Sarajevskog ratnog teatra Selmi Alispahić.

"Nobelovac" prati život književnika Ive Andrića tokom nekoliko mjeseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka sa ceremonije dodjele, preko Švicarske u Beograd. Kroz osam epizoda otkrivaju se i prate najvažnije, poznate i one manje poznate staze kojima je Andrić hodao, lica koja su ga okruživala i predjeli u kojima je prebivao tokom svog života.

Milica Babić-Andrić je bila kostimografkinja u Srpskom narodnom pozorištu, a njena karijera je, nažalost, ostala u sjeni njenog supruga.

"Bila je velika čast dobiti poziv od Tihomira Stanića za seriju 'Nobelovac', a posebno igrati Milicu Babić-Andrić, jednu od najznačajnijih pojava u kulturnoj historiji teatra i filma ovih prostora, a koja je, nešto zbog sticaja okolnosti, a nešto vlastitim izborom, ostala u sjeni svog supruga, Nobelovca Ive Andrića. Vjerujem da će je ova serija izvući iz sjene i izazvati interesovanje za njen život i rad", kazala je Alispahić za Klix.ba.

Ova cijenjena glumica je dalje kazala da je snimanje bilo predivno.

"Bila sam okružena vrhunskim profesionalcima koje je sve svojom stvaralačkom energijom okupljao Tihomir Stanić. Izvukao je iz svih nas ono najbolje, a to je odlika sjajnih glumaca i posvećenika ovom poslu, kakav Tihomir zaista jeste", rekla je.

Serija je snimana u Beogradu, Sarajevu, Herceg Novom i Višegradu. Pored Stanića i Alispahić, u "Nobelovcu" glume i Igor Jurinić, Vladan Gajović, Bojan Žirović, Branka Šelić, Bojana Zečević, Petar Novaković, Svetozar Cvetković, Milivoje Obradović, Slobodan Beštić, Aleksandra Pleskonjić, Vahid Džanković, Nebojša Milovanović i drugi.

Seriju su kreirali Tihomir Stanić, Vladimir Roganović i Ivan Velisavljević. Pretpremijeru možete pogledati 19. augusta u 16 sati u Cineplexxu (dvorana četiri).