Nikada prežaljena
153

Prije 24 godine poginula je glumica koju su nazivali najljepšom u Jugoslaviji: Njena smrt šokirala je sve

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Danas se navršava 24 godine od pogibije Ene Begović, koju su mnogi nazivali najljepšom jugoslovenskom glumicom.

Poginula je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Braču. U automobilu su, pored Ene, bili njen suprug Josip Radeljak, njihova kćerka Lana, koja je tada imala samo 40 dana, Enina majka Tereza i Leo, Josipov sin iz prvog braka.

Leo je imao problema s vožnjom uzbrdo pa je zaustavio automobil kako bi Josip sjeo za volan. Međutim, automobil je počeo kliziti nizbrdo nedugo nakon što su izašli kako bi se zamijenili za mjesta. Ena je ispala iz vozila te zadobila teške ozljede glave i kičme, nakon čega je preminula. Ene se prisjetila njena sestra, glumica Mia Begović.

"Cijelo ljeto mi prođe njenim datumima - datumom rođenja, datumom kada je rodila i datumom kada je otišla. Ne volim ljeto, sve vrijeme osjećam pojačanu težinu i veću svjesnost da je nema među nama. Nosim je uvijek sa sobom, kao i njenu publiku i poštovaoce, čak i mladi ljudi koji se javljaju", rekla je za Net.hr.

Ena i Mia Begović (Foto: X)
Ena i Mia Begović (Foto: X)

Također je navela kako nikada na Enu ne govori da je pokojna.

"To mi naprosto ne ide. Ne ide mi po mom osjećanju jer ona je toliko živa u meni, u mojim sjećanjima, u svemu. Ona je uvijek bila izuzetno duhovita, na jedan nevjerovatno inteligentan način", kazala je.

Ena je s 18 godina započela karijeru u svijetu glume. Pojavila se u filmu "Okupacija u 26 slika" Lordana Zafranovića. Njena prva zapažena uloga bila je u filmu "Pad Italije", koji je također režirao Lordan Zafranović.

Pored navedenog ostvarenja, također je poznata i po filmovima "Treća žena", "Glembajevi", "Fatal Sky"... Radila je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Neke od predstava u kojima je glumila su: "Hamlet", "Antigona", "Gospođica Julija", "Trilogija o Agamemnonu" itd.