Na današnji dan
123

Prije 22 godine jedna od najljepših regionalnih glumica poginula je 40 dana nakon poroda

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Na današnji dan 2000. godine Hrvatsku i regiju je šokirala vijest o pogibiji Ene Begović, jedne od najljepših i najvećih hrvatskih glumica svog doba.

Ena Begović smrtno je stradala u automobilskoj nesreći na otoku Braču 40 dana nakon što je rodila svoje prvo dijete, kćerkicu Lanu.

Ena Begović se za Josipa Radeljaka, hrvatskog poduzetnika, udala u junu 2000. godine, mjesec dana kasnije rodila je Lanu, a 15. augusta tragično je stradala.

U automobilu u kojemu je Ena Begović izgubila život bili su i Josip Radeljak, Tereza Begović, Leo Radeljak i malena Lana, koja je tada imala samo 40 dana. Nakon što se automobil srušio u provaliju sa strmog puta, Eni Begović nije bilo spasa te su u supetarskom domu zdravlja konstatirali njezinu smrt, ali je bez obzira na to gliserom prevezena u splitsku bolnicu, gdje su ljekari potvrdili da je glumica mrtva.

Lana je u nesreći zadobila ozljede glave, a o ovoj strašnoj tragediji pisali su svi mediji u regiji.

Ena Begović je u svojoj bogatoj karijeri antologijskim ulogama barunice Castelli, Klare i Laure Lenbach iz Krležine trilogije, ali i stotinama drugih, osvojila srca pozorišne publike, a svojim filmskim ulogama ušla je u povijest domaće i regionalne kinematografije.

Danas je 22-godišnja Lana Radeljak, izrasla u pravu ljepoticu. Mnogi tvrde da Lana iz dana u dan sve više nalikuje slavnoj majci.