Režija Kristijana Milića
0

Projekcijom filma "Božji gnjev" zatvoren 25. Mediteran Film Festival

I. S.
Projekcijom igranog filma "Božji gnjev" reditelja Kristijana Milića zatvoreno je 25. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

"Ovo je moj omiljeni redatelj te se nadam da će se i vama svidjeti ovaj film, koji je, usudim se reći, holivudska projekcija" rekao je uoči projekcije Josip Mlakić, po čijem je scenariju film i nastao i dodao kako mu je ovo treća saradnja s Kristijanom Milićem.

Posljednji dan prikazan je i film u kojem je Mlakić ostvario svoj redateljski debi "O šumama i ljudima" te kratki dokumentarac Zdenka Jurilja "Zaboravljene stanice". Grand Prix 25. Mediteran Film Festivala i nagradu publike osvojio je film "Izbor za Miss zatvora" bh. reditelja Srđana Šarenca, dok je nagradu MFF Best Short odlukom žirija dobio film "A Poil!" francuske rediteljice Audrey Clemens.

Nagrada Best Camera pripala je snimatelju Igoru Maroviću za rad na filmu "Flašaroši" Nemanje Vojinovića. Žiri u sastavu Kristina Ljevak, Jelena Ružić i Ivo Krešić u svom obrazloženju naveo je kako se Srđan Šarenac ovim filmom još jednom potvrđuje kao znalački dokumentarist i posvećeni istraživač, čiji filmovi uspijevaju imati važnu društvenu dimenziju i šarm koji osvaja najširu publiku.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja dokumentarcima "Flašaroši" Nemanje Vojinovića i filmu "Ko će pokucati na vrata mog doma" Maje Novaković. Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Sahin Šišić, Zdravko Terkeš i Tomislav Mršić najboljim kratkim filmom festivala proglasili su ""A Poil!", jer u svom trajanju od sedamnaest minuta postavlja snažnu i aktuelnu temu - čovjekovo tijelo kao planetu i čovjeka kao onoga koji uništava svoju planetu.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmu "Bol" Ivana Faktora i filmu "Onaj koji ne vidi" Natxa Leuza. Žiri za najbolju kameru, koji čine snimatelji Eldar Emrić, Draško Gajić i Vedrana Mijić, nagradu Best Camera dodijelili su Igoru Maroviću, direktoru fotografija filma "Flašaroši". I u ovoj kategoriji dodijeljena su dva posebna priznanja, snimateljici Camelie Jaulent za film "A Poil!" i snimatelju Fabianu Faureu za film "Crni vrt".

Na festivalu je prikazano 20 filmova u konkurenciji, a veliko zanimanje publike izazvao je i dokumenatarac "Hassanovi ratovi" Roberta Bubala. Uz vrhunski filmski sadržaj, 25. MFF ponudio je i zanimljiv dodatni program.

Poznati hrvatski umjetnički fotograf, kipar i slikar Stephan Lupino održao je Forum za mlade na temu "Art fotografija u digitalno doba". Zanimljivo druženje organizirano je i sa slikarom i piscem Dimitrijem Popovićem, dok je Tony Mandich, čovjek koji je punih 30 godina bio potpredsjednik diskografske kuće Atlantic Records i koji je surađivao s najvećim pop-rock zvijezdama, održao predavanje na temu "Utjecaj pop glazbe na filmsku industriju". Festival je ugostio i Zavičajni muzej Pljevlja iz Crne Gore te je prikazan i film "Putevima Homo sapiensa" Ozrena Zogovića.

Uz navedeno, organizatori su prikazali i dokumentarce iz programa U fokusu te filmove za djecu u programu MFF Fora.