Režija Srđana Šarenca
0

Filmom "Izbor za Miss zatvora" otvoreno 25. izdanje Mediteran Film Festivala

I. S.
U Širokom Brijegu večeras je projekcijom filma "Izbor za Miss zatvora" Srđana Šarenca otvoreno 25. izdanje Mediteran Film Festivala. Organizatori i posjetitelji su tom prilikom odali počast unesrećenima u poplavama u BiH.
"Nakon ovih 25 godina, možemo slobodno reći da smo pokrenuli filmsku industriju u Hercegovini", rekao je direktor MFF-a Tomislav Topić prepunom kinu Borak.

Istaknuo je kako je u ovih 25 godina kroz program festivala prošlo preko 150 članova žirija iz cijelog Mediterana te oko 10.000 gostiju iz filmskog svijeta.

"TTakođer smo educirali preko 200 djece na našim radionicama od kojih su neki već završili Akademiju dramskih umjetnosti pa se danas bave raznim filmskim zanimanjima. Uz produkcijsku kuću Kadar proizveli smo tridesetak filmova koji se uredno vrte na festivalima i vjerojatno ste ih gledali na televizijama. Uvijek smo radili na programu prikazivanja filmova, edukaciji i proizvodnji", rekao je i dodao kako je i ovaj put velik broj gostiju posjetio Široki Brijeg, "od Pekinga do Španije".

Tradicionalno su ovaj festival pjesmom otvarala djeca, no zbog tragedije koja je pogodila Jablanicu i druge dijelove BiH, pjesma je ovaj put izostala. Djeca su svojim naklonom odala počast obiteljima stradalih i svim žrtvama poplava koje su se dogodile na ovom području.

Producent festivala Robert Bubalo pozdravljajući prisutne nije želio isticati nikoga, navodeći kako je svatko od prisutnih zapravo jedna jaka karika u ovom lancu koji se zove Mediteran Film Festival.

"Sve vas na isti način primamo i na isti način volimo. Otvorili smo jednu prekrasnu priču ovdje, i doći će neke nove generacije koje imaju potencijala da ovo nastave, unesu novu energiju i da ovaj festival bude još bolji", rekao je.

U svom obraćanju naveo je kako ovo nikad nije bio potpuno filmski festival te da su organizatori uvijek nastojali dodati i muziku, turizam, gastronomiju i enologiju.

"Htjeli smo Hercegovinu prezentirati cijelom Mediteranu, mislim da smo to poprilično lijepo uspjeli. Od ove godine ulazimo snažnije u svijet multikulture", dodao je i pozvao sve one koji su do sada bili uz festival da svoju podršku još snažnije nastave dalje.

Festival je otvoren projekcijom dokumentarnog filma "Izbor za Miss zatvora" reditelja Srđana Šarenca. Film donosi priču o zatvorenicama u Pirajuiju koje učestvuju u takmičenju ljepote.

Izbor za Miss zatvora moglo bi se shvatiti kao neka vrsta revolta protiv zatvorske uniforme. Priča prati tri glavne junakinje: Joyce koja se takmiči za Miss, Anđelo koji se takmiči za Mistera (kategorija transrodnih) i Sueli koja se takmiči za Miss Plus Size.

Ovo je film iz konkurencije, a jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u službenoj selekciji prikazat će ukupno 20 dokumentaraca.

Uz snažan program u konkurenciji, program ''U fokusu'', donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Uz vrhunski filmski sadržaj 25. Mediteran Film Festival ponudit će i zanimljiv dodatni program nastao u saradnji s Uredom Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije.

Prvi festivalski dan u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici hrvatski umjetnički fotograf, kipar i slikar Stephan Lupino održao je Forum za mlade na temu "Art fotografija u digitalno doba". Naredni dan uslijedit će zanimljivo druženje i sa slikarom i piscem Dimitrijem Popovićem koji će se družiti s mladim umjetnicima u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti, dok će Tony Mandich, čovjek koji je punih 30 godina bio potpredsjednik diskografske kuće Atlantic Records i koji je sarađivao s najvećim pop-rock zvijezdama, održati predavanje na temu "Utjecaj pop glazbe na filmsku industriju".

Prikazan je i kratki film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" reditelja Nebojše Slijepčevića, koji je na filmskom festivalu u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom, dok je naredni dan na rasporedu dokumentarni film Dimitrija Popovića "Oreol mikrokozma". U petak, 11. oktobra u prostorijama širokobriješke Narodne knjižnice viša kustosica i povjesničarka Dejana Drobnjak predstavit će Zavičajni muzej Pljevlja iz Crne Gore te će biti prikazan i film "Putevima Homo sapiensa" reditelja Ozrena Zogovića.

Isti dan obilježit će i filmovi iz programa domaćih autora u kojem MFF prikazuje emotivnu priču koja prati život novinara Hassana Haidara Diaba, nastalu u režiji Roberta Bubala naziva "Hassanovi ratovi". U ovom programu je i kratki film "Sportom do inkluzije" Franje Lovrića, "Zaboravljene stanice" Zdenka Jurilja te dokumentarac "O ljudima i šumama" Josipa Mlakića. Posljedni festivalski dan, u jutarnjoj projekciji programa MFF Fora, bit će prikazan nagrađivani animirani film "Cvrčak i mravica" hrvatskog reditelja Luke Rukavine, te kratki filmovi nastali na dječjem kampu Zelenkapica, kao i film nastao u sklopu kreativne ljetne radionice "Zabavator". Isti dan je na programu i dokumentarac Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata "Priče iz logora IV Osnovna škola".

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u tri kategorije - za odabir najboljeg dugometražnog filma, najboljeg kratkog filma te nagradu Best Camera s potpisom Asocijacije snimateljica i snimatelja u BiH. Pored deveteročlanog žirija, koji će u petak, 11. oktobra iizabrati pobjednike 25. Mediteran Film Festivala, nagradu tradicionalno svojim glasovima dodjeljuje i publika. Festival će biti zatvoren u subotu, 12. oktobra projekcijom igranog filma Kristijana Milića "Božji gnjev".