Režija Srđana Šarenca
100

"Izbor za Miss zatvora" osvojio Grand Prix i nagradu publike na Mediteran Film Festivalu

I. S.
Dokumentarni film "Izbor za miss zatvora" bh. režisera Srđana Šarenca odlukom žirija osvojio je Grand Prix 25. Mediteran Film Festivala i nagradu publike, dok je nagradu MFF Best Short dobio film "A Poil!" francuske rediteljice Audrey Clemens.

Nagrad Best Camera pripala je snimatelju Igoru Maroviću za rad na filmu "Flašaroši" Nemanje Vojinovića. Žiri u sastavu Kristina Ljevak, Jelena Ružić i Ivo Krešić u svom obrazloženju naveo je kako se Srđan Šarenac ovim filmom još jednom potvrđuje kao znalački dokumentarist i posvećeni istraživač čiji filmovi uspijevaju imati važnu društvenu dimenziju i šarm koji osvaja najširu publiku.

"U jednom brazilskom zatvoru pokušava se izborom za miss sačuvati ljudsko dostojanstvo i omogućiti proces osobne rehabilitacije i kasnijeg uključivanja u redovne društvene tokove. Tamo, van slobode, neke žene su ostvarile osobnu slobodu i priznale sebi i drugima istospolnu seksualnu orijentaciju", naveli su.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja dokumentarcima "Flašaroši" Nemanje Vojinovića i filmu "Ko će pokucati na vrata mog doma" Maje Novaković.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u čijem sastavu su bili Sahin Šišić, Zdravko Terkeš i Tomislav Mršić, proglasio je "A Poil!", najboljim kratkim filmom jer u svom trajanju od sedamnaest minuta postavlja snažnu i aktualnu temu - čovjekovo tijelo kao planetu i čovjeka kao onoga koji uništava svoju planetu.

"Kratki dokumentarni film iz Francuske, kao i većina ovogodišnje selekcije uspješno koketira s eksperimentalnom formom, upozoravajući na opasnosti ljudske destruktivnosti prema okolišu i samome sebi, efektno spaja filozofske ideje s ekološkom porukom i vodi nas na sučeljavanje s pitanjima opstanka, odgovornosti i povezanosti sa svijetom koji nas okružuje", navode u svom obrazloženju.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmu "Bol" Ivana Faktora i filmu "Onaj koji ne vidi" Natxa Leuza. Žiri za najbolju kameru, koji čine snimatelji Eldar Emrić, Draško Gajić i Vedrana Mijić, nagradu Best Camera dodijelo je Igoru Maroviću, direktoru fotografija filma "Flašaroši".

"vizualno pripovijedanje je odličan primjer cijeline u kojoj se redateljska ideja i fotografija besprijekorno poklapaju. Likovno upečatljive kompozicije se na organski način spajaju sa fragmentima stvarnog života uvodeći nas u samu srž događanja odajući nam dojam da smo i sami na licu mjesta sa protagonistima ove priče. Direktor fotografije nas je vrlo svjesno, kroz objektiv kamere kao vrtlog usisao u stvarnu dokumentarnu priču i poveo nas zajedno sa protagonistima ovog filma kroz jedinstveno nezaboravno vizualno putovanje", naveli su u obrazloženju.

I u ovoj kategoriji dodijeljena su dva posebna priznanja, snimateljici Camelie Jaulent za film "A Poil!" i snimatelju Fabianu Faureu za film "Crni vrt". Nakon dodjele nagrada prikazan je dokumentarni film "Hassanovi ratovi" Roberta Bubala iz programa Domaćih autora.

Posljedni festivalski dan, u jutarnjoj projekciji programa MFF Fora, bit će prikazan nagrađivani animirani film "Cvrčak i mravica" hrvatskog reditelja Luke Rukavine, te kratki filmovi nastali na dječijem kampu "Zelenkapica", kao i film nastao u sklopu kreativne ljetne radionice "Zabavator". Istog dana je na programu i dokumentarac Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata "Priče iz logora IV Osnovna škola".

U programu Domaćih autora bit će prikazani i filmovi "Zaboravljene stanice" Zdenka Jurilja te film "O ljudima i šumama" Josipa Mlakića. Festival biti zatvoren u subotu, 12. oktobra projekcijom igranog filma Kristijana Milića "Božji gnjev".