Oglasio se i ministar
7

Serija "Emily in Paris" na udaru kritika zbog uvredljivog predstavljanja Ukrajinaca

N. O.
Lily Collins i Daria Panchenko (Foto: Twitter)
Lily Collins i Daria Panchenko (Foto: Twitter)
Ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkachenko podnio je žalbu Netflixu zbog uvredljivog i stereotipnog predstavljanja lika Ukrajinke Petre u seriji "Emily in Paris".

Netflixova serija, čija je druga sezona izašla u decembru, prati Emily Cooper (koju glumi Lily Collins), američku marketinšku direktoricu koja se seli u Pariz zbog prilike za posao.

U četvrtoj epizodi druge sezone predstavljaju novi lik Ukrajinke imena Petra koja krade u prodavnici tokom kupovine s Emily. Pokazalo se da Petra (koju glumi Daria Panchenko ) ima loš smisao za modu i strah od deportacije.

Zbog toga je Tkachenko na Telegramu istaknuo svoje pritužbe na seriju napisavši: "U seriji 'Emily in Paris' imamo karikaturu Ukrajinke koja je neprihvatljiva. To je i uvredljivo".

"Da li će tako Ukrajinci biti predstavljeni u inostranstvu? Ko krade, želi sve dobiti besplatno, plaši se deportacije? Ovo ne bi trebalo da bude tako", dodao je.

Prema ukrajinskim medijima, Tkachenko je poslao pismo žalbe Netflixu izražavajući svoju zabrinutost. Rekao je da je odgovor streamera na njegovu žalbu bio "prilično diplomatski", navodi The Mirror.

"Dogovorili smo se da ćemo 2022. godine biti u bliskom kontaktu kako bismo spriječili takve slučajeve", rekao je.

Ovo nije prvi put da se "Emily in Paris" našla na udaru kritika zbog svojih "stereotipnih" reprezentacija.

Iako je serija postala jedan od najvećih hitova platforme kada je njena prva sezona emitovana 2020. godine, naišla je na više kritika koje su optužili seriju da predstavlja "najgore američke djevojke u inostranstvu".

Francuski mediji su je također kritizirali zbog održavanja negativnih stereotipa o Parižanima i Francuzima općenito.