Pogledajte ga na YouTubeu
290

Sjećate li se Džeme? Četiri godine od filma ne odustaje od poljoprivrede i trčanja, a stigao je i do Barcelone

N. O.
Životna priča Džemala Jašarevića prije četiri godine pretočena je u dokumentarac koji nosi naziv po njegovom nadimku, a govoreći za Klix.ba Džemo se osvrnuo na uspjeh filma te je otkrio da li se njegov život i u kojoj mjeri promijenio nakon njegovog izlaska.

Dokumentarni film "Džemo" dostupan je na YouTube kanalu Klix.ba, a prati život "tihog junaka", kako su ga opisali kritičari, koji ni četiri godine od uspjeha filma ne odustaje od svog stila života.

Priča o anonimnom poljoprivredniku koji osvaja cestovne i planinske utrke u Sarajevu i okolini potaknula je novinarku Lejlu Kajić i fotoreportera Davorina Sekulića da snime kratkometražni dokumentarac u produkciji portala Klix.ba i kuće Al Jazeera Balkans.

Četiri godine od premijere na AJB DOC Film Festivalu, Džemo kaže da živi jednako kao i prije. Džemin dan počinje i završava sa civarama, s kojima svakodnevno pretrči više od 20 kilometara. Cijeli dan potroši na brigu o stoki, a malo preostalog slobodnog vremena koristi za vježbanje.

Detalj sa snimanja dokumentarca
Detalj sa snimanja dokumentarca

"Svako jutro ustanem oko šest sati, očistim štalu i pomuzem krave. Zatim krenem kravama po hranu sa civarama, zaletim se uz brdo i istrčim to. Natovarim ih s hranom, pa krenem nazad još brže", ispričao je ranije.

Upravo je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je danas uradio isto te smo ga "zatekli" dok vježba.

"Jutros sam obavio trening. Išao namirio stoku, upravo sad vježbe radim. To je uobičajena rutina", kaže Džemo.

Džemo na utrci Vučko Trail (Foto: Facebook)
Džemo na utrci Vučko Trail (Foto: Facebook)

Ovaj 46-godišnjak neumorno trenira, međutim, kaže da ne prolazi sve tako glatko: "Malo me povrede zezaju, ali se borim. I dalje učestvujem".

Dokumentarac je pratio i Džeminu porodicu, uzevši u obzir da živi na selu s majkom, ocem i bratom te da svakodnevno brine o deset krava. Kaže nam da su "roditelji još uvijek, živi", kao i da se još uvijek bore i da ne prestaju raditi.

Pripremam se svaki dan, gdje god me pozovu - trčim

Komentarišući u kojoj mjeri se njegov život promijenio nakon filma, kaže da je imao priliku da putuje, a učestvovao je na Barcelona Marathonu 2022. godine kao jedini takmičar iz BiH.

"Nakon filma imao sam priliku i da putujem. Išao sam u Barcelonu, učestvovao na Barcelona Marathonu. Sad su mi baš dolazili iz Barcelone u posjetu, čak i neki Kinezi. Planirali su doći u Sarajevo pa su preko organizatora puta za Barcelonu stigli i do mene", kaže nam Džemo.

Jašarević na Barcelona Marathonu 2022. godine (Foto: Facebook)
Jašarević na Barcelona Marathonu 2022. godine (Foto: Facebook)

Nakon izlaska filma Džemo je nastavio osvajati medalje, a nedavno je osvojio drugo mjesto na utrci Vučko Trail (na 13 km).

Kaže da je od filma svakako imao koristi: "Film je promovisao mene i moj život. Dosta mi je pomogao, prepoznaju me ljudi, postao sam na neki način popularan. Svuda me pozivaju".

Džemo trčanje ne smatra sportom, već razonodom u kojoj ima priliku uživati u svako doba godine te stoga ne odustaje od vježbanja i učestvovanja na utrkama.

"Pripremam se svaki dan, gdje god me pozovu idem. Prva sljedeća trka ja ću učestvovati", kaže nam na kraju.