U 88. godini
78

Umro je Alain Delon, legenda francuskog filma

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Legenda francuskog filma Alain Delon preminuo je u 88. godini, saoštilo je njegovo troje djece u izjavi za AFP u nedjelju.

"Alain Fabien, Anouchka, Anthony, kao i njegov pas Loubo, duboko su tužni što objavljuju smrt njihovog oca. Preminuo je mirno u svojoj kući u Douchyju, okružen djecom i porodicom", navodi se u saopštenju.

Delon je bio lošeg zdravlja otkako je pretrpio moždani udar 2019. godine, a rijetko je napuštao svoje imanje u Douchyju. U aprilu 2024. sudija je Delona stavio pod "pojačano starateljstvo", što znači da više nije imao punu slobodu upravljanja svojom imovinom. Već je bio pod zakonskom zaštitom zbog zabrinutosti za zdravlje i dobrobit.

Rođen 8. novembra 1935. godine, Delon je postao jedan od najprepoznatljivijih evropskih glumaca 20. stoljeća. Bio je pozorišni i filmski glumac, reditelj i scenarist.

Postao je poznat 1960-ih, a neke od njegovih najslavnijih uloga uključivale su filmove "Women Are Weak", "Purple Noon" i "Monsier Klein".

Pojavivši se na filmu 1957. godine, ubrzo se dokazuje kao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu Delon tumači u kriminalističkom filmu "U zenitu Sunca" (francuski "Plein Soleil"), a svjetsku slavu je stekao 1960. ulogom u filmu "Rocco i njegova braća".
Godine 1968. bio je osumnjičen za ubistvo svog tjelohranitelja, koji je pronađen u kontejneru ispred kuće Delona u Parizu. On je bratu navodno ostavio pismo da su, ako je on ubijen, za to 100 posto odgovorni Delon i njegov kum. Na kraju, istraga je dovela do Georgesa Pompidoua, koji je tada bio premijer, a kasnije i predsjednik Francuske. Alain više nije bio osumnjičen za ubistvo.
Delon je postao zvijezda u Francuskoj i idoliziran je i zbog svog izgleda, ali nikada nije postao toliko velika zvijezda u Hollywoodu uprkos tome što je sarađivao s američkim kinematografskim legendama.

Na Filmskom festivalu u Cannesu 2019. uručena mu je počasna Zlatna palma za doprinos kinematografiji.