Isprobajte ovo italijansko jelo: Minestrone supa okrijepit će vaš organizam nakon praznične trpeze

Ovo je jelo čiji se sastojci prilagođavaju sezoni, ali neki od osnovnih sastojaka ove supe su svakako sitna tjestenina, koja se obično pravi od posebne vrste brašna semolina, te barem jedne vrste mahunarke.
Kako bi bila zasitnija, u Italiji se obično služi uz krišku hljeba, koji se pravi od kiselog tijesta.
Sastojci:
- 150 grama sitne tjestenine
- 150 grama graha
- dva krompira
- dva paradajza
- jedan crveni luk
- dva čehna bijelog luka
- jedna mrkva
- maslinovo ulje
- svježi celer, peršun, bosiljak
- biber, sol
Važno je naglasiti da možete dodati i druge vrste mahunarki, samo je važno da budu namočene u vodi. Također, često se na kraju dodaje i naribani ovčiji sir pecorino.
Priprema:
Namočite grah u vodi najmanje osam sati. Nakon toga i ocijedite i krenite s pripremom jela. U većoj šerpi sipajte malo ulja i stavite na srednje jaku vatru da se zagrije. Potom dodajte luk, usitnjenu mrkvu i celer pa dinstajte dok ne omekšaju svi sastojci.
Nakon toga, dodajte usitnjeni bijeli luk, krompir, peršun, bosiljak te namočeni grah i druge mahunarke. Promiješajte pa prelijte s 1,5 do 2 litre vode.
Kada supa provri, smanjite temperaturi i kuhajte nekih sat vremena do 90 minuta. Potrebno je da se mahunarke skuhaju do kraja. Nekih desetak minuta prije nego što se jelo skuha, dodajte tjesteninu. Na kraju začinite po želji.